Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Megérkezett a Chrome 6

Koi Tamás, 2010. szeptember 03. 09:27
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Napra pontosan két évvel ezelőtt bombaként robbant a hír, hogy a Google új taggal bővíti a webböngészők mezőnyét. A Chrome az azóta eltelt időben a motorháztető alatt rengeteget változott, és számos új funkcióval bővül. A most megjelent 6-os verzió ettől függetlenül inkább csak kisebb ráncfelvarrásnak tűnik.

hirdetés

A Google a többi böngészőfejlesztőtől teljesen eltérő verziószámozási gyakorlatot követ, míg másoknak évek, akár évtizedek kellenek ahhoz, hogy féltucatnyi főverziót előrelépjen a számozás, addig a keresőcégnek elég volt minderre két év, ami marketingszempontból hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Chrome mára az egyik legkedveltebb alternatív böngészővé vált, megelőzve olyan régi motorosokat, mint az Opera. Ennek a verziószámozási gyakorlatnak köszönhetően a most megjelent, 6-os változat szokás szerint alig változott az előző kiadáshoz képest.

A program egyik fontos új funkciója az intelligens automatikus űrlapkitöltés. A böngésző a korábbi tevékenységünk alapján megtanulja a nevünket, címünket és egyéb gyakran használt információnkat, és kérdőíveknél, regisztrációknál egy-két kattintással ki lehet töltetni a Chrome-mal az űrlapokat. Az információk kényes mivolta miatt a Chrome ezeket saját maga tárolja védett helyen a számítógépünkön, és csak akkor küldi el a weboldalnak, ha a felhasználó manuálisan utasítja erre. Bankkártya-adatokat a Chrome sosem tárol el automatikusan, kivéve akkor, ha a felhasználó külön erre kéri.

A fejlesztők mindemellett teljesebbé tették a szinkronizálást a különböző gépekre telepített Chrome-ok között. A könyvjelzők után a beállítások, témák és a  kiegészítők is szinkronizálhatók több gép között is, illetve az automatikus űrlapkitöltés funkcióval tárolt adatok is, kivéve a bankkártya számokat. Az átvitel minden esetben a felhasználó Google fiókján keresztül történik, így biztonságosnak tekinthető.

Ezúttal külsőre is változik kicsit a Chrome, a felső eszköztárat átszabták a dizájnerek. Az Omnibox könnyebben elérhető lett, illetve a négy különböző beállítás menü is egyetlen helyre került. A fejlesztések természetesen nem csak a külsőt érintették, a motorháztető alatt is van újdonság: a 6-os Chrome elődjéhez képest további 15 százalékos javulást ért el a V8 és SunSpider benchmarkokon.

A Google Chrome új, 6-os verziója elérhető a keresőcég weboldaláról. A program automatikusan frissül azoknak, akik korábban telepítették az alkalmazás valamelyik változatát.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.