Szerző: Koi Tamás

2010. szeptember 2. 14:15

Vége az anonimitásnak a világ legnagyobb mobilpiacán

Egy az eddigi gyakorlathoz képest szigorú, több százmillió ügyfelet érintő rendelkezés értelmében mostantól kizárólag a személyazonosság igazolásával lehet Kínában mobiltelefon-előfizetéshez jutni.

A kínai kormány döntése értelmében szerdától kizárólag csak az köthet mobiltelefonos előfizetést az ázsiai országban, aki valamilyen személyazonosításra alkalmas okmány is felmutat egyben. A nyugati világban régóta alkalmazott gyakorlat a világ legnépesebb országában komoly feladat elé állítja mind a mobilszolgáltatókat, mind az eddigi, anonim rendszer előnyeit élvező előfizetőket - a kormányzat szerint nekik köszönhető, hogy egy átlagos kínai mobilelőfizető hetente akár több tucat SMS-spamet is kap telefonjára. Jogvédők szerint valójában ez a döntés is - akárcsak az internet feletti erős kontroll - a cenzúráról szól.

Tény, hogy Kína immár több mint nyolcszázmilliós mobiltelefonos ügyfélbázisának 40 százalékáról gyakorlatilag semmilyen személyes adattal nem rendelkeznek a szolgáltatók, a feltöltőkártyás előfizetéseket ugyanis eddig akár egy újságosnál is meg lehetett vásárolni, mindenféle szerződéskötési procedúra nélkül. A kínaiak körében amúgy is rendkívül közkedvelt ez a konstrukció: egyes felmérések szerint az ügyfelek 87 százaléka előre fizetős, vagyis pre-paid tarifát használ (nálunk ez az arány jelenleg 56 százalék, az Egyesült Államokban pedig 20 százalék alatti).

Az új rendelkezés értelmében a három, állami felügyelet alatt álló mobilszolgáltatónak, a China Mobile-nak, a China Unicomnak és a China Telecomnak legkésőbb 2013-ig minden előfizetőről személyes adatokkal kell rendelkeznie, akik nem akarják feladni az anonimitást, vagy nem lehet őket elérni, nem vehetik igénybe tovább a szolgáltatást. A rendelkezés a külföldieket is érinti: eddig számukra sem volt kötelező az azonosítás, mostantól azonban csak útlevél bemutatásával juthatnak előfizetéshez azok, akik nem kínai állampolgárok.

Az intézkedést támogató szakértők szerint a kötelező azonosítás elengedhetetlenül szükséges az olyan, világszerte elterjedt szolgáltatások kínai bevezetéséhez, mint a mobilfizetés. Szakértők szerint ahhoz, hogy a rendszer jól és olajozottan működhessen, a helyi operátoroknak "megfelelően" fel kell készülniük a személyes adatok bizalmas kezeléséhez, ez azonban - mondják - már most sem okoz problémát a három nagy piaci szereplőnek.

A 6 alkalmas, 18 órás, online képzés május 2-án indul. Az élő képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról