Szerző: mz

2000. augusztus 17. 20:52

Az IBM a biológia területén

Az IBM bejelentése szerint a cég három év alatt összesen 100 millió dollárt szándékozik befektetni biológiai kutatásokba, illetve az ezekhez szükséges technológiákba. A lépés nem véletlen, a piac mintegy 9 milliárdosnak ígérkezik.
Az összeget a kutatásokhoz szükséges technológiák fejlesztésére kívánják fordítani, illetve olyan kapcsolatokat szándékoznak kiépíteni, melyek révén gyorsítható a génkódok megismerése. A gének és proteinek viselkedésének megértése fontos lépést jelent ahhoz, hogy gyorsabban fel lehessen ismerni egyes betegségeket, ezáltal hamarabb lehet kidolgozni a megfelelő gyógyszereket is. Az IBM szerint a jelenleg 3,5 milliárd dolláros piac 2003-ra 9 milliárdosra bővül.
A IBM egy új részleteget hozott létre az új feladatok ellátására, mely technológiával és eszközökkel látja el a biotechnológiával, génkutatással, gyógyszerkutatással vagy egyéb biológiai kutatásokkal foglalkozó cégeket. Az új szervezeti egység az IBM tapasztalataira építve egyesíti többek között az elosztott rendszerek, az adatakezelés vagy az adattárolás terén szerzett tudást.
Nem az IBM az egyetlen, aki a biológiában rejlő lehetőségeket felismerte. A HP, a Motorola, a Sun vagy a Compaq szintén e terület felé kacsintgatnak. Jelenleg a Compaq a vezető szállító a legmagasabb szintű tudományos kutatások területén; a cég ezt korán, még az évtized elején szerzett dominanciájának köszönheti.
Az IBM olyan technológiát szeretne kidolgozni, amely segíti a tudósokat a nagymennyiségű genetikai adat tárolásában, kezelésében és gyors feldolgozásában. A kezdeményezések között már szerepel egy DiscoveryLink levű rendszer, mely révén a kutatók számos forrásból származó információkat könnyen és gyorsan elérhetnek, így könnyebben oldva meg összetett orvosi-biológiai problémákat. Szintén tervezik egy Blue Gene (Kék Gén) szuperszámítógép megépítését, mellyel az egyes proteinek feladata a jelenleg leggyorsabb gépnél is 100-szor gyorsabban kereshető ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról