Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 10. 15:19

Megkezde 64 gigabites NAND flash memóriák tömegtermelését a Hynix

A Hynix megkezdte 64 gigabites, azaz 8 gigabájtos kapacitású NAND flash memóriachipjének tömeggyártását. Az új generációs gyártástechnológia alacsonyabb előállítási árral kecsegtet, de a fogyasztók egy ideig ezt nemigen érzik majd.

A Hynix megkezdte 64 gigabites NAND flash memóriachipjeinek tömegtermelését, mégpedig a februárra kifejlesztett 20 nanométeres osztályú (20-30 nanométer közötti csíkszélességű) félvezetőgyártási eljárással. A vállalat azt állítja, az új gyárástechnológia 60 százalékkal költséghatékonyabb  a korábban alkalmazott 30 nanométeres osztálynál, vagyis egységnyi memóriakapacitás ennyivel olcsóbban állítható elő. Az új eljárást egyelőre egyetlen gyárban vezették be, a Cheongju városban található M11 jelű üzemben, amely 300 miliméteres wafereket dolgoz fel. A 2008 végén termelésbe állt modern félvezetőgyár kapacitása havi 200 ezer wafer.

A második legnagyobb dél-koreai memóriagyártó emellett közölte, együttműködési megállapodást kötött az izraeli Anobittel. Az Anobit technológiája azt ígéri, hogy akár 3 bites MLC szervezésű chipekkel is SLC-osztályú tartósság érhető el. A vállalat mélyebben nem részletezett saját algoritmusaira alapozó jelfeldolgozó technológiájával hússzorosára növelhető a NAND flash chipek celláinak hasznos ciklusszáma, vagyis az eddigieknél hússzor több törlési ciklust bírnak elviselni a cellák, ami hétköznapi nyelven strapabíróbb olcsó SSD-ket jelent. A Hynix a korábbi generációs, 30 nanométeres osztályú, 32 gigabites chipeket kombinálja majd az Anobit vezérlőivel, de szeptembertől az új, 64 gigabites modelleket is validálja majd.

A DRAMeXchange adatai szerint a NAND flash chipek piacán a Samsung toronymagasan vezet, az második negyedévben 40 százalékot is meghaladta a részesedése. A második helyen a Toshiba állt 33 százalékos részesedéssel, a harmadik Micronnak már csak 12 százalék jutott. A Hynix a negyedik legnagyobb NAND-gyártó volt, a piac 8,3 százalékát kézben tartva. Az első negyedévben a NAND flash chipek forgalma 4,78 milliárd dollárt tett ki, ami 9,5 százalékos növekedést jelent. Az Intel és a Samsung már korábban bejelentették 20 nanométeres osztályú NAND chipjeik tömegtermelését, most a Hynix is csatlakozott ehhez a táborhoz.

A gazdaság recesszió utáni stabilizálódása és a piacról érkező pozitív hírek nyomán az elektronikai iparban megindult a fellendülés, a számítástechnikai és szórakoztató termékek iránti kereslet minden korábbi várakozást felülmúlóan növekszik, ami kihat az alkatrészek árára is. A nagy belső memóriával rendelkező mobil eszközök, például az iPhone vagy az iPad megjelenése további keresletélénkítő hatással bírnak, vagyis rövid távon az árak emelkedése várható. Ez persze kihat a cégek profittermelő képességére is, a Samsung memóriagyártó részlege a második negyedévben szinte aranybányává változott.

A NAND flash chipeket nagy mennyiségű adat tárolására használják, ilyen memóriákból állnak a memóriakártyák, a pendrive-ok, ezeket építik mobiltelefonokba és más mobil eszközökbe, valamint az SSD-kbe is. A fenti hírek lényegében azt jelentik, a memóriakártyák, pendrive-ok és SSD-k terén nem várható jelentős áresés a közeljövőben. Mivel az okostelefonok, tabletek egyik meghatározó költségtényezői a memóriachipek (főleg a több tíz gigabájtos modellek, pl. iPhone, iPad esetében), és az év második felében ezen a területen sok új termék várható, összességében úgy tűnik, a NAND-piacon az áremelkedés az ünnepi szezon kezdetéig tart.

A Hynix szerint az új generációs, 64 gigabites chipre épülő termékek az év végén piacra kerülő termékekben már benne lehetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról