Szerző: Bodnár Ádám

2010. július 28. 09:16

Olcsó kétutas szervereket mutatott be a Lenovo

Három új szervert mutatott be tegnap a Lenovo, amelyek a kedvező ár-érték arányukkal próbálnak vevőket szerezni az olyan, hagyományosan erős piaci szereplőktől mint a HP vagy a Dell.

A ThinkServer RD230 és RD240 egyaránt rack kivitelű gépek, a TD230 pedig torony formátumú modell. Az új szervereket leginkább webkiszolgálásra vagy hálózati infrastruktúra feladatokra ajánlja a Lenovo,bár teljes kiépítésben akár komolyabb vállalati alkalmazások is futhatnak rajtuk, a torony kivitelű gép pedig kisebb irodák, munkacsoportok igáslova lehet.

A Thinkserver RD230 egy 1U kivitelű szerver két processzorfoglalattal 5500-as vagy 5600-as sorozatú Xeonok számára, ami akár 12 magot is jelenthet. A gépbe 8 DIMM foglalat került, 8 gigabájtos modulokkal így elméletben akár 64 gigabájtig bővíthető a memóriakapacitás. A szerverbe 4 üzem közben cserélhető SATA vagy SAS diszk építhető, amelyeket a beépített vezérlő RAID 0, 1, 5 és 10 tömbökben is képes használni, emellett helyet kapott benne egy DVD-író is. Az RD230 alacsony ára ellenére webes felületen távmenedzselhető, ami a Lenovo szerint vonzóvá teszi ebben az árkategóriában.

Lenovo ThinkServer RD240

Az RD230-nál kétszer nagyobb, 2U kivitelű az RD240, ebben ugyanúgy két processzorfoglalat található mint a kisebb testvérben és a memóriafoglalatok száma is 8 maradt, azonban 4 helyett 8 diszket lehet beépíteni. A nagyobb elérhető tárkapacitás mellett a bővíthetősége is jobb, az RD230 mindössze egy PCIe foglalattal rendelkezik, az RD240-be már hármat építettek. A nagyobb konfiguráció a rendelkezésre állás terén is többet ígér, mivel két üzem közben cserélhető, 750 wattos redundáns tápegységet tartalmaz szemben az RD230-cal, amelyet egyetlen 600 wattos táp lát el árammal.

Az újdonságok sorában a harmadik a ThinkServer TD230, amely lényegében az RD230 képességeit kínálja torony kivitelben. Jelentős különbség a két konfiguráció között, hogy a torony formátumú gép memóriája csak 32 gigabájtig bővíthető, cserébe akár 5 merevlemez és 4 PCIe+1 PCI bővítőkártya is építhető bele. A TD230-at a Lenovo leginkább irodai használatra ajánlja, ezért a hűtése olyan csendes mintha csak egy asztali PC-ről lenne szó.

A Lenovo első generációs szerverei még az IBM-től licencelt termékek voltak, a most bejelentett modellek azonban már házon belüli fejlesztések, mondta el a HWSW-nek Gottlieb István, a vállalat hazai képviseletének vezetője. A korábbi gépekkel leginkább a csatornák kiépítése és a piac megszondázása volt a Lenovo célja, a kereskedelmi sikereket a kis- és középvállalati piacon a mostani generációtól várja Gottlieb. Az RD230, RD240 és TD230 már rendelhetők a Lenovo hazai partnereinél, a szállítások pedig néhány héten belül megkezdődnek, tudta meg a HWSW.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról