Szerző: Koi Tamás

2010. július 21. 12:41

Képtelenek befogni vetélytársai a T-Mobile-t

Júniusban is növekedett a mobilinternet-szolgáltatásokra előfizetők száma a három hazai mobilcégnél, az év első felében csatlakozó aktív ügyfeleknek azonban majd háromnegyedét a T-Mobile szerezte meg. A Vodafone a múlt hónapban erőre kapott, a Telenor pedig - immár nem először - visszaesett.

A teljes előfizetői táboron belül az aktív – a mobilinternet-szolgáltatást az utolsó három hónapban igénybe vevő – ügyfelek száma júniusban 786 ezerről 798 ezerre emelkedett. Ez az érték 12 hónappal korábban 507 ezer volt, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a szokásos havi gyorsjelentésében. Az idei esztendő első félévében az aktív mobilnetezők száma ezzel együtt 83 ezerrel nőtt - ezekből csaknem 60 ezer új ügyfél a T-Mobile-t választotta.

Az év hatodik hónapjában végre erőre kapott a Vodafone, mely idén eddig egyetlen hónapban sem volt képes a hibahatáron felüli előfizetői számmal növelni aktív ügyfélbázisát. A cégnek júniusban sikerült átlépnie a 200 ezres határt, miközben a Telenor a februári csökkenés után ismét kis mértékű ügyfélvesztést volt kénytelen elkönyvelni a mobilnet-piacon, a vállalat így 189,6 ezer aktív előfizetéssel visszaszorult a harmadik piaci pozícióba.


HWSW-grafika - Forrás: NHH

Továbbra is töretlennek látszik a piacot vezető T-Mobile növekedése a mobil adatszolgáltatások szegmensében: a cégnél immár több mint 406 ezer aktív ügyfelet tartanak nyilván, vagyis a magenta színű szolgáltatónak több ügyfele van, mint a Telenornak és a Vodafone-nak együttvéve. A forgalmazásban részt vevő aktív előfizetések alapján a Vodafone részesedése ezzel 24,75 százalékról 25,35 százalékra, míg a T-Mobile részesedése 50,05 százalékról 50,89 százalékra nőtt, míg a Telenor részesedése 25,20 százalékról 23,76 százalékra csökkent.

Az aktív és a teljes ügyfélbázis arányát vizsgálva jól látszik, hogy a továbbra is a Telenor rendelkezik a legnagyobb inaktív előfizetői bázissal: a cégnél a mobilnetért fizető ügyfelek harmada egyetlen bitnyi adatot sem forgalmaz, míg a T-Mobile-nál és a Vodafone-nál egységesen 20 százalék körüli ez az arány.

Az év hatodik hónapjában mindhárom szolgáltatónál csökkent az egy előfizetőre jutó adatforgalom: a Telenor esetében 1,60 GB-ról 1,59 GB-ra, a T-Mobile-nál 1,26 GB-ról 1,19 GB-ra, a Vodafonnál pedig 1,72 GB-ról 1,57 GB-ra. Júniusban a T-Mobile ügyfelei a májusi 496 ezer után 484 ezer GB adatot forgalmaztak, a Telenor ügyfeleinek forgalma 317 ezer GB-ról 302 ezerre csökkent, míg a Vodafone ügyfelek a májusi 335 ezer után júniusban 317 ezer GB adatot töltöttek le és -fel. A szolgáltatók adathálózatán bonyolított átlagos adatforgalom tavaly szeptember óta nem állt ilyen alacsony szinten.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról