Szerző: Bodnár Ádám

2010. július 15. 10:14

A várakozások felett nőtt a PC-piac

A gazdasági bizonytalanság ellenére is lendületesen nőtt a PC-piac a második negyedévben, ami a lakossái szegmens aktivitása mellett a vállalati beszerzések élénkülésének is köszönhető.

A gazdasági növekedés ütemével kapcsolatos kétkedésekre és a vad árfolyammozgásokra fittyet hányva nőtt a PC-piac a második negyedévben, derül ki a Gartner és az IDC által nyilvánosságra hozott adatokból. A Gartner jelentése szerint a második negyedévben világszerte 82,9 millió PC fogyott, ami az elemzőcég által várt 19 százaléknál magasabb, közel 21 százalékos éves növekedésnek felel meg. A rivális IDC 81,5 millió PC eladását becsülte a második negyedévre és 22,4 százalékos bővülést éves összehasonlításban.

Noha a mérési módszerek és az eredmények is eltérnek némiképp, az uralkodó trendeket illetően egyetért a Gartner és az IDC. Az elemzőcégek szerint a fogyasztói aktivitás némiképp csökkent, a kirobbanó növekedés már inkább a vállalati kereslet feléledésének köszönhető, aminek többek közt a jele az is, hogy az asztali gépek eladásai a vártnál jobban alakultak, míg a noteszek forgalma némileg elmaradt az előrejelzésektől. "A lakossági aktivitás továbbra is egészséges marad de fokozatosan lassul az év hátralevő részében, miközben a vállalati piac növekedése erősödik, ahogy a cégek lecserélik az elöregedett gépeiket" - mondta Bob O'Donnell, az IDC alelnöke..

A netbookok piaci növekedése jelentősen lassult, az előző két negyedévben mért 70 százalék körülről 20 szézalék alá esett, ami a Gartner szerint egyértelműen azt jelzi, a piac az érett szakaszába lép. A Forrester Research június közepén nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint 2012-ben már több tablet fogy majd mint netbook, 2015-re pedig már elterjedtségben is győznek az érintőképernyős "táblák" a hagyományos, szétnyitható kivitelű, billentyűzettel is rendelkező aprócska otthoni PC-k felett.

Az EMEA régióban 24 millió PC talált gazdára, ami 21,6 százalékos éves növekedést jelent, derül ki a Gartner adataiból. Az elemzőcég szerint a régióban a gazdasági bizonytalanság ellenére erősödik a piac. A válság leginkább a vállalati PC-eladásokat érintette, részben a z árfolyammozgások, részben pedig egyes alkatrészek drágulása révén. A Gartner szerint Közép-Európában nőttek leginkább a PC-eladások a régión belül, elsősorban az orosz piac erősödésének köszönhetően, bár a teljes képhez hozzátartozik, hogy a recesszió is Közép-Európát érintette elsősorban.

A gyártók versenyében továbbra is a HP áll az élen, bár a cég részesedése enyhén csökkent a második negyedévben, mivel a piaci átlagnál kisebb növekedést tudott elérni. Ezt a Gartner azzal magyarázza, hogy a vállalat nem vett részt a kíméletlen árversenyben és a piaci részesedés megszerzése vagy megtartása helyett inkább a nyereségességre koncentrált.

A rangsor második helyén a Gartnernél az Acer áll, az IDC-nél azonban a Dell, a különbség ismét a metodológiából eredhet. Az Acer tovább folytatta nyomulását minden régióban, a tajvani cég már az USA-ban is stabil harmadik helyezett. A Dell minden igyekezete ellenére sem tud még jelentős lakossági forgalmat felmutatni, az erősödő vállalati  szegmensben azonban jól teljesített a cég, ennek köszönheti 20 százalék körüli éves növekedését.

A Gartner és az IDC szerint is a Lenovo volt a negyedik legnagyobb PC-gyártó a harmadik negyedévben, a vállalat 47 százalékkal tudta növelni szállításait, amelyet elsősorban a lakossági szegmensben történő terjeszkedéssel és agresszív árazásával ért el. A negyedév nagy meglepetését az ASUS szolgáltatta, amely közel 80 százalékkal több PC-t adott el a harmadik negyedév során és ezzel lényegében befogta a Toshibát a világpiacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról