:

Szerző: Koi Tamás

2010. július 9. 11:54

Szeptemberre 3D-s Blu-ray lejátszó lehet a PS3

Szeptember elején érkezhet meg a Sony PlayStation 3 konzolgépéhez az a szoftverfrissítés, mellyel immár a 3D-s Blu-ray filmeket is lejátssza majd a gép.

A Sony Computer Electronics Europe egyik illetékes vezetője, Mick Hocking egy, a napokban tartott angliai eseményen először beszélt a cég konkrét terveiről azt illetően, hogy a PlayStation 3 repertoárja mikor egészülhet ki a 3D-s Blu-ray filmek támogatásával. A Sony konzolgépe az egyik első Blu-ray lejátszó volt a piacon, az eszköz megjelenését éppen a kék lézeres diódák kezdeti hiánya és borsos ára árnyékolta be.

A PlayStation 3 konzol képességeit a megjelenése óta több tucat szoftverfrissítés révén újabb funkciókkal egészítették ki (vagy éppen vettek el a kezdetek óta meglévő funkciókat, mint például a Linux-támogatás), ezzel a módszerrel "tanítják meg" a konzolt a 3D-s Blu-ray kiadványok megfelelő feldolgozására és megjelenítésére - a szükséges feldolgozási kapacitás bőségesen rendelkezésre áll a hardverben. Az otthoni 3D-s házimozizáshoz ettől függetlenül elengedhetetlen lesz a térhatású kép megjelenítésére képes tévékészülék is.

A szeptemberi firmware-frissítés a kiszivárgott információk szerint az idei év egyik legjelentősebb szoftverkiadása lesz a platformnak. A kódban a 3D-s Blu-ray támogatás mellett várhatóan megjelenik majd a szintén szeptemberben debütáló, a Nintendo Wii kontrollere által ihletett vezeték nélküli irányító, a Move támogatása is. Hocking a további fejlesztések kapcsán kifejtette: még az idén megjelenhet egy olyan szoftver is a géphez, mellyel a hagyományos digitális fényképezőgépekkel készült képek térhatásúvá konvertálhatók - természetesen ehhez is szükség lesz 3D-s tévére.

A Sony idén áprilisban már kiadott egy olyan firmware-t a PlayStation 3 platformhoz, mely 3D-s képességekkel ruházta fel a gépet, ez azonban kizárólag a játékprogramok kezelésére korlátozódik. Első körben négy játék jelent meg 3D-ben, letölthető tartalomként: a Wipeout HD, a PAIN, és a Super Stardust HD játékoknak készült el a speciális átirata, emellett a MotorStorm: Pacific Rift című programnak is elkészült egy 3D-s pályája. A gyártó az új, idén nyáron megjelent 3D-s tévéinek vásárlóit megajándékozza a fenti játékprogramokkal.

Bár a Sony a technológia atyjaként, egyben legfőbb zászlóvivőjeként elsőként jelentkezett Blu-ray lejátszóval, és az asztali készülékek mezőnyében máig az egyik legvonzóbb ajánlat a PlayStation 3, a céget a 3D-s Blu-ray lejátszók piacán több konkurense (így elsősorban a koreai Samsung) is megelőzte. Igaz, a gyártóknak egyelőre nincs miért sietniük, 3D-s Blu-ray kiadványt ugyanis legfeljebb elvétve lehet kapni (itthon például a napokban jelenik meg az első, magyar kiadású 3D-s Blu-ray film).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.