:

Szerző: Bizó Dániel

2010. július 1. 16:33

Megindultak a perek az Apple ellen

Hat napot kellett várni az első perekig, amelyek az Apple ellen indultak az iPhone 4 antennaproblémái kapcsán. A keresetek úgynevezett közérdekű csoportos perek, vagyis minden károsultat automatikusan képviselnek.

Jelenleg három kereset ismert, amelyeket egymástól látszólag függetlenül, magánszemélyek nyújtottak be az Apple és az AT&T szolgáltató ellen, amely kizárólagos szállítója az iPhone 4 -nek az USA-ban. A San Franciscó-i szövetségi bíróságra két magánszemély két keresetet adott meg, míg a harmadik a marylandi szövetségi bírósághoz érkezett be két másik, helyi magánszemélytől. A vádak szerint az Apple annak tudatában vitte piacra és adta el a iPhone 4-et, hogy az a funkcionalitását jelentősen csökkentő tervezési hibát tartalmaz.

A marylandi kereset szerint az előrendelt két iPhone 4 eldobta a hívásokat, így elsődleges funkcióját, a telefonálást képtelen volt teljesíteni. Ezt követően a felperesek megpróbálták visszakérni pénzüket és visszaadni a telefonokat, teljes áron azonban nem vették volna vissza azokat, így végül bírósághoz fordultak. A kereset hivatkozási alapnak használja a netes fórumokon felbukkant panaszokat, az Apple és Steve Jobs reakcióit, valamint azt az Apple-utasítást, amely a műszaki támogatást végzőket arra utasítja, hogy erre az esetre nem vállalhatnak garanciális javítást. A kereset a kártérítésen és büntetésen kívül meg akarja tiltani az Apple számára az iPhone 4 forgalmazását, amíg nem javítja ezt a hibát. Az egyik San Franciscó-i kereset azt kéri a bíróságtól, hogy az Apple-t kötelezze ingyenes tokok biztosítására, vagy megvásárolt tokok árának kifizetésére.

Ez a három közérdekű csoportos per valószínűleg nem az utolsó, egy kaliforniai ügyvédi iroda, a Kershaw, Cutter & Ratinoff (KCR) egy további csoportos pert igyekszik felépíteni nyilvánosan, várva minden panaszos jelentkezését. A cég közlése szerint eddig már több mint 1250, frissebb források szerint már közel 1500 panaszos jelentkezett. A Gizmodo nem reprezentatív kutatása szerint az amerikai felhasználók 40, a Rightmobilephone szerint a brit iPhone 4 tulajdonosok 93 százaléka találkozott már a jel gyengülésének vagy a térerő elvesztésének jelenségével. A KCR szerint az különösen aggasztó az Apple reakciója, amellyel egyébként elismerte a jelenséget.

Hivatalos adatok alapján eddig 1,7 millió iPhone 4 készülék kelt el, amivel valószínűleg minden idők legnagyobb elektronikai termékrajtja lett. A vásárlók egy jelentős része, becslések szerint akár több mint fele iPhone felhasználók voltak, akik annak tudatában vásárolták meg a készüléket, hogy a már korábbi modellek által mutatott térerőproblémák megoldódnak majd - hiszen Jobs ezt ígérte. Továbbra sem világos teljesen, hogy a milliós felhasználói bázisból mekkora a panaszosok aránya, ugyanakkora az elmúlt napokban megindult technikai elemzések egyértelműen arra utalnak, hogy egy olyan jelenségről van szó, amely az iPhone 4 szokatlan antennatervezéséből fakad, és a vételi teljesítmény csökkenése reprodukálható, és a telefon különösen érzékeny a bal alsó sarok érintésére.

Antennatervező mérnököt felveszünk, problémamegoldó képesség előnyt jelent

Mint arról a HWSW is beszámolt, Jobs és az Apple azt javasolja azoknak, akik panaszkodnak a jelenségre, kerüljék el a bal alsó sarok érintését, vagy vásároljanak egy gumitokot. Ez a válasz sokaknál kiverte a biztosítékot, és a netet elárasztották a humoros-gúnyolódó reakciók, köztük kigyűjtve olyan Apple marketinganyagokat, amelyeken a modellek "helytelenül" fognak iPhone készüléket. A témára azonnal létrejött egy blog is, szintén ezt a ziccert használva ki, amely magáról Steve Jobsról mutat ilyen felvételt. Az Apple-t az is nevetség tárgyává tette, hogy a botrány kirobbanását megelőzően, az iPhone 4 premierje előtti napon több olyan állásajánlat is megjelent a cégnél, amelyek antennatervező mérnöki pozíciókra szólnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról