Szerző: Bizó Dániel

2010. június 15. 10:03

Lefogyott az Xbox 360, jön a magyar Live

Igaznak bizonyultak azok a napokban kiszivárgott pletykák, amelyek szerint a Sony után a Microsoft is jelentkezik konzolja egy kompaktabb, kecsesebb kivitelével. Az új formátumú Xbox 360 gépet tegnap jelentette be a vállalat, amely azt is közölte, itthon is elérhető lesz a Live szolgáltatás.

A vékonyított Xbox 360 nem csak sikkesebb külsőt kölcsönöz a konzolnak, a Microsoft állítása  szerint megoldotta a zajos működés problémáját is, valamint az esztétika és vevőbarátság oltárán áldozva immár 802.11n Wi-Fi vezérlővel is felszerelte a gépet. Sokan megelőlegezték a bizalmat a beépített tápegységre, ez azonban sajnos nem teljesült, a továbbra is egy jelentős méretű külső tápegység hajtja a konzolt, ugyanakkor ez a beszámolók alapján kisebb és sokkal könnyebb elődjénél. A gép lényegében egy Elite kivitel, beépített merevlemeze 250 gigabájtos. A vékony Xbox első változata fényes fekete külsőt kapott, szemben az előd matt feketéjével, 3 helyett immár 5 USB porttal és S/PDIF kimenettel rendelkezik, elvesztette viszont a memóriakártya-foglalatot. Természetesen kompatibilis a Microsoft-féle mozgásérzékelős kamerarendszerrel, a Kinecttel, amihez egy egyedi portot kapott.

A Microsoft részletesebb műszaki specifikációkat nem közölt, ugyanakkor a kompaktabb méret és halkabb működés arra utal, hogy a vállalat teljesen újratervezte az Xbox 360 alaplapot, és a központi Xenon processzor után az ATI Xenos is 45 vagy 40 nanométeres csíkszélességre került, ami jelentősen csökkenthette a fogyasztást és a szükséges alaplapi területet, megkönnyítve ezzel a hűtés kialakítását is. A Microsoft a gyártástechnológia fejlődésével, a konstrukció egyszerűsítésével és a selejthányad visszaszorításával jelentkező megtakarításokat tehát nem árcsökkentésre, hanem az Xbox 360 hardverének versenyképesebbé tételére fordította, ami egyértelműen a PlayStation 3 közel egy évvel ezelőtt landoló vékony kivitelére adott válasz.

A Microsoft az új formátumot már a következő hetekben a boltok polcaira küldi, azt egyelőre hivatalosan nem tudni, hogy Európa mikor kap az első szállítmányokból, a legkorábbi időpont jövő hét, a legkésőbb pedig úgy tűnik, július közepe. A megjelenés sebessége függhet az előző generációból felhalmozódott készletektől, a kereskedők és a Microsoft kétségtelenül ki akarják ezeket mielőbb söpörni, aminek érdekében azoknak jelentősen csökken az ára, a jelek szerint modellenként 50 euróval. A Microsoft a vékonyabb Xbox 360 gépre és a hat társasági játékkal elindított Kinectre alapozza a konzol életciklusának utolsó néhány éves szakaszát, a Nintendo mintájára a hagyományos értelemben véve nem videojátékos közönség felé terjesztve ki a platformot - a játékeladások alapján az Xbox eddig tipikusan a keményvonalas akciójátékosok választása volt.

Ennél is nagyobb hír lehet számunkra, hogy Microsoft egyúttal bejelentette, Magyarországon is elindítja az Xbox Live szolgáltatást, további 8 ország mellett  - Brazíliában, Chilében, a Cseh Köztársaságban, a Dél-afrikai Köztársaságban, Görögországban, Kolumbiában, Lengyelországban, és Oroszországban. A szolgáltatás idén ősszel aktiválódik ezekben az országokban, így végre itthonról is legitim módon csatlakozhatunk a 23 millió online xboxos játékoshoz szakítva a trükközésekkel - a prémium tartalmi szolgáltatások, mint a video on demand, valószínűleg azonban továbbra is leginkább az Egyesült Államokban maradnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról