Szerző: Koi Tamás

2010. június 10. 11:40

Jót tett a verseny a hazai internet-penetrációnak

Egy év alatt jelentősen nőtt az internetelérések száma Magyarországon, emellett a mobil hang előfizetések csökkenése ellenére aki csak teheti, ma már mobiltelefonon bonyolítja beszélgetéseit - többek közt ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett, a magyar távközlési piacról szóló gyorstájékoztatójából.

A statisztikai hivatal szerint az internetpiac bővülése az év elején folytatódott, így több volt a szolgáltató és az előfizető is. 2010 első negyedévében az internetszolgáltatók száma 413 volt, 20-szal több, mint egy évvel korábban. Az összesítés arra is rámutat, hogy a piac erősen koncentrált, 20 cég tudhatja magáénak az előfizetések 90 százalékát. Az internet-előfizetések száma 2010 márciusának végén átlépte a 2,9 milliót (a kábeltévés piac becsült értékei miatt ez a szám mostanra már jóval hárommillió felett járhat), ez negyedével több, mint 2009 ugyanezen időpontjában.

Lendületben a kábelesek

Az internetpiac fejlődése – az egyre korszerűbb technológiák térnyerése mellett – a KSH szerint a szolgáltatók közötti élesedő versenynek is köszönhető. A vezetékes internet két legjelentősebb típusa közül az xDSL előfizetések száma ugyan 2008 óta stagnál, a kábeltévés interneté viszont új lendületet kapott és darabszámban is megelőzte az előbbit - igaz, a kábeltévés piac méretét legfeljebb becsülni lehet, mivel itt a mezőny sokkal tagoltabb, mint az xDSL-piacnál.

Eközben a vezeték nélküli szegmens egy év alatt 67 százalékkal bővült. A nagymértékű változáshoz erőteljesen hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet, ezen a szolgáltatási területen a növekedés 79 százalékos volt. Az év első három hónapjában az összes internetelőfizetés harmada a mobil kategóriába tartozott, részaránya egy év alatt 10 százalékponttal növekedett.

Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel ezzel együtt az I. negyedévben meghaladta a 35,1 milliárd forintot, ami az előfizetői akciók (például ingyenes hónapok) és a díjak mérséklődése miatt folyó áron 2 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.

Telítődő mobil hang

A KSH mobilszegmenst értékelő jelentése egybecseng a Nemzeti Hírközlési Hatóság által közzétett statisztikákkal, így a hivatal összesítése szerint 2010 márciusának végén a mobiltelefon-előfizetések száma megközelítette a 11,9 milliót, vagyis a három magyar operátornál nyilvántartott mobiltelefon-előfizetések száma egy év alatt nagyjából 230 ezerrel csökkent. A telefonbeszélgetések időtartamának háromnegyede ennek ellenére stabilan a mobiltelefonokról indított hívásokból származott - derül ki a jelentésből.


Forrás: KSH

A statisztikák ezzel együtt rámutatnak, hogy a mobilhálózatokból kezdeményezett hívásoknak mind a darabszáma, mind az összes hívásideje csökkent az előző évhez képest. Az arányok nem változtak számottevően, vagyis a kezdeményezett hívások nagyjából kétharmada saját mobilhálózaton belülre, valamivel több mint egynegyedük más mobilhálózatba, elenyésző (körülbelül 5 százaléknyi) arányuk pedig vezetékes hálózatokba irányult.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról