Szerző: Bizó Dániel

2010. június 3. 17:05

Mobilhálózatra csatlakozó e-könyvolvasó a Telekomnál

Mobilhálózati kapcsolódással rendelkező elektronikus könyvolvasóval lép piacra a Magyar Telekom, jelentette be ma a vállalat. A tartalmat a telkó az eKönyv Magyarország boltjából fogja biztosígtani, ezzel pedig elsősorban az Amazon olvasójával kel versenyre.

A Telekom tavaly decemberben hozott forgalomba kísérleti jelleggel elektronikus könyvolvasót. A kísérleti jelleg szó szerint értendő: az olvasó nem tudott mobilhálózatra csatlakozni, de könyvbolt vagy bármilyen tartalomdisztribúciós rendszer sem volt hozzá. Ennek ellenére közleményében a vállalat a bevezetés sikeréről beszél, értékesítési adatokat azonban nem közöl, ami az olvasó fantáziájára bízza a valóság elképzelését egy illeszkedés nélküli, a riválisokéval kevéssé versenyképes új termék piaci fogadtatásával kapcsolatban.

Az ősszel bemutatandó Wizpac txtr, 6 hüvelykes E Ink kijelzővel szerelt olvasónál azonban már orvosolja ezeket a hiányosságokat a cég. A eKönyv Magyarországgal kötött megállapodás értelmében, amelyet a Bookline és a Líra Könyv alapított, az ekonyv.hu oldalon üzemelő elektronikus könyvbolt szolgáltatja közvetlenül a txtr számára a könyveket, DRM-védett formátumban. A Telekom ezen túlmenően ezt a lehetőséget iPhone, iPad és Android készülékekre is kiterjeszti. A választék a könyvek mellett kiterjed egyes újságokra is, a fizetés bankkártyával történhet. Magyar fejlesztéstől itt sem kell tartanunk, az egész platformot a txtr Gmbh üzemelteti, ezt licenceli a magyar fél, és vélhetően vesz részt a kínálat bővítésében.

Az ekonyv.hu választéka jelenleg szegényesnek mondható, a magyar irodalom kategória 51 művet rejt, 41 regényből választhatunk, míg a verseskötetekből még ennyire sem bőséges a kínálat, 6 kiadvány elérhető. Magyar bolt létére az angol könyvek választéka a legnagyobb, igaz, a Vodafone-nal megállapodó Amazonhoz képest ez is legfeljebb demónak tekinthető, semmint igazi választéknak. Ésszerű feltételezés, hogy a választék idővel bővülni fog, erre ugyanakkor nem tett ígéretet sem a Telekom.

\"\"

A txtr olvasó a német Wizpac terméke, amely tavaly a CeBIT-en mutatta be elektronikus olvasóját. A txtr az elektronikus papír úttörőjének, a Sony és az Amazon olvasóiban is használatos E Ink 600x800 pixeles panelét használja, tömege 300 gramm, a hozzá adott 8 GB microSD kártyán több ezer könyv tárolására is képes, és GPRS vagy EDGE kapcsolódásra képes. A készülék képes orientálni a képet attól függően, hogyan tartjuk kézben. A készülék Freescale ARM11 processzort használ, amely 532 megahertzes, 128 MB memóriával bír és beágyazott Linuxot futtat. Árakról a Telekom nem beszélt, szolgáltatófüggetlenül a txtr 300 eurót kóstál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról