Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Júliustól olcsóbban telefonálhatunk külföldön

Bodnár Ádám, 2010. június 02. 09:35
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Július elsejétől az Európai Unió területén több mint 22 százalékkal csökken a hívásfogadás, 11 százalékkal a hívásindítás és 3 százalékkal az SMS-küldés bruttó fogyasztói ára. A szolgáltatóknak ettől a naptól minden, az EU területén barangoló ügyfelüknél be kell állítaniuk az adatroamingot használók számára a számlasokktól megvédő értékhatárokat.

hirdetés

Olcsóbb lesz a beszédroaming és az SMS

Az EU roamingrendelete alapján az uniós országokban tartózkodva a hívásfogadás percenkénti legmagasabb bruttó ára az eddigi 66,90 forintról 51,66 forintra, a hívásindítás legmagasabb kiskereskedelmi ára pedig 151,41 forintról 134,32 forintra csökken. Az uniós barangolásról szóló rendelet hatálya csak az EU tagállamokra, valamint Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre terjed ki. A pontos árakat a szolgáltatók határozzák meg, de azok nem haladhatják meg a maximális értéket - a korábbi tapasztalatok alapján a hazai szolgáltatók valószínűleg a megengedhető maximális tarifákat állapítják majd meg, de egyedi akciók valószínűleg idén is lesznek.

Amint az ismert, az Európai Unió 2007 óta központilag szabályozza a beszédroaming-tarifákat, amelyek azóta folyamatosan csökkennek, 2010. július 1-én 0,39 euróra, illetve 0,15 euróra, 2011. július 1-én pedig 0,35 euróra, illetve 0,11 euróra változik a hívásindítás és a hívásfogadás nettó ára minden uniós szolgáltatónál. Tavaly nyáron az euró árfolyama és a távközlési szolgáltatások megnövekedett áfája miatt a magyar előfizetők számára mégis megnövekedett a külföldi mobilhasználat díja.

Az egy éve a szabályozott körbe tartozó SMS-küldés ára is csökken júliustól, a korábbinál kedvezőbb euróárfolyam miatt az EU területén barangolva egyik uniós ország  mobilszolgáltatójának hálózatába küldött SMS sem kerülhet többe 37,88 forintnál. A jelenlegi, még június végéig érvényes plafon 38,94 forint.

Korlátozott adatroaming

A roamingrendelet értelmében az adatroaming esetében a szolgáltatók közötti elszámolás alapját jelentő nagykereskedelmi ár július elsején megabájtonként 1 euróról 0,8 euróra csökken. Fontos tudni azonban, hogy ez a szabályozás a nagykereskedelmi árra vonatkozik, vagyis a szolgáltatók továbbra is annyit számláznak az ügyfeleiknek, amennyit nem szégyellnek. Itthon jelenleg a Telenor  uniós roamingtarifái a legkedvezőbbek (59 forint/100 kilobájt), ezt követi a T-Mobile (60 forint/100 kilobájt) és a Vodafone (190 forint vagy 240 forint 100 kilobájtonként). Utóbbi a nagykereskedelmi ár mintegy nyolcszorosa. Hogy a hazai szolgáltatók csökkenteni fogják-e ezeket az árakat júliiustól azt egyelőre nem tudni, az NHH mindenesetre bízik benne.

Az elmúlt időszakban a mobilinternetezés egyre népszerűbbé vált, de a magas adatroaming-díjak miatt az utóbbi időben sok fogyasztó a vártnál lényegesen magasabb számlával szembesült. A "számlasokk" elkerülése érdekében március elsejétől a mobilszolgáltatóknak valamennyi, az Európai Unió területén mobilinternet-roamingot használó ügyfelük számára lehetővé kell tenniük, hogy a szolgáltatás igénybe vételekor választhassanak egy olyan felső határt, amelynél az adott időszakban csak a fogyasztó külön kérésére lehet magasabb az adatforgalomért fizetendő számla. Az Európai Parlament és a Tanács rendelete szerint a szolgáltatók több korlátot is megállapíthatnak, akár összegben, akár adatforgalomban meghatározva a limitet. A megállapított limitek közül az alapértelmezett limit a számlázási időszakban nem haladhatja meg a nettó 50 eurót, azaz júliustól ez az összeg legfeljebb bruttó 17220 forint lehet.

A limit beállítás július elsejéig opció, utána azonban már kötelezettség lesz, azaz az 50 eurós határ beállítását minden olyan ügyfélnél alkalmazni kell, aki nem választott más értéket. A rendelet szerint a szolgáltatók a korlátot adatmennyiségben is kifejezhetik, amennyiben az ügyfeleket előre tájékoztatják a megfelelő pénzügyi vonzatokról. Amennyiben a szolgáltató a határt adatmennyiségben szabja meg, akkor sem lehet a felkínált határ a nettó 50 eurós alapértelmezett értéknél magasabb.

Figyelmeztetést kell küldeni

A szolgáltatóknak a barangoló ügyfeleiket SMS-sel, e-mail üzenettel, vagy a számítógépen felugró ablakkal tájékoztatniuk kell arról, hogy elérték a pénzügyi vagy adatforgalmi korlát 80 százalékát. Biztosítani kell az ügyfelek számára a jogot, hogy kérjék szolgáltatójuktól az ilyen értesítések küldésének megszüntetését, illetve hogy bármikor díjmentesen kérjék a szolgáltatás visszaállítását. Ha az ügyfél forgalma túllépi a megállapított korlátot, akkor a szolgáltatónak szintén üzenetet kell küldenie, és jeleznie kell, hogy a felhasználó hogyan kérheti a szolgáltatás folytatását, illetve fel kell tüntetni a határértéken felüli egységekhez kapcsolódó költségeket. Amennyiben a barangolást végző ügyfél nem válaszol a kézbesített értesítésnek megfelelően, a szolgáltatónak haladéktalanul meg kell szüntetnie a barangolásos adatátviteli szolgáltatás nyújtását, nem számolhat fel további díjat, kivéve, ha és ameddig az ügyfél kéri a szolgáltatások további vagy újbóli nyújtását.

Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK) szerint a rendelet javította a fogyasztók helyzetét és hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjen a sokkoló számlák száma, ugyanakkor a HFJK szerint a szolgáltatók a plafon beállításának lehetőségét ugyan a jogszabályban foglaltaknak megfelelően, de nem eléggé aktívan kommunikálták, így erről a lehetőségről sok fogyasztó nem szerzett tudomást. A HFJK ezért felhívja az Európai Unió tagállamaiba utazók figyelmét arra, hogy júliusig is éljenek a lehetőséggel, kérjék szolgáltatójuktól a megfelelő határérték beállítását.

November 1-jétől, amennyiben a barangolást végző ügyfél pénzügyi vagy adatforgalomra vonatkozó korlátozást igényel, vagy annak megszüntetését kéri, a váltásnak a kérelem kézhezvételét követő egy munkanapon belül, ingyenesen kell megtörténnie, és nem köthető az előfizetés más részeire vonatkozó feltételekhez és korlátozásokhoz.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!