Szerző: Bizó Dániel

2010. május 20. 15:32

Magyarországra is megérkezett az új Integrity generáció

Magyarországon is bejelentette a következő generációs Integrity szerverek rendelhetőségét a HP. A sztenderd blade szervereket rövid időn belül szállítani is tudja, míg az új Superdome gépek hamarosan érkeznek. Az új generáció leginkább az egyszerűséggel és alacsony árral akar hódítani, de inkább csak csendben asszimilálódni.

Sztenderd alkatrészek

A HP április végén Frankfurtban jelentette be a világon elsőként a kritikus üzleti feladatok kiszolgálását célzó Integrityk következő generációját, amely már az Intel Tukwila kódnéven ismert négymagos Itanium 9300 sorozatú processzorára épül. Ahogyan az régóta ismert, a Tukwila szakít a PA-RISC korábbi osztott buszrendszerével, és integrált memóriavezérlőt valamint QuickPath pont-pont összeköttetéseket vezet be, vagyis teljesen új rendszerarchitektúrát igényel.

Ezt az architekturális váltást a HP arra használta fel, hogy alapjaiban új megközelítésbe helyezze az Integrityt, szakítva a UNIX-szervereknél eddig megszokott monolitikus és teljesen specifikus megoldásokkal. Egyetlen szándékos kivételtől, egy rack kivitelű belépőszintű modelltől eltekintve a HP teljesen blade formátumra helyezte át az Integrity családot, és gyakorlatilag csak kétféle blade modult hozott létre: egy sztenderd Integrity és egy Integrity Superdome 2.  \"Filozófiában teljesen máshogyan ülünk a lovon, mint korábban akár saját magunk\" - mondta egy mai sajtótájékoztatón Birnbauer Péter termékmenedzser.

A normál Integrity blade elektronikailag és mechanikailag is teljesen sztenderd, a HP c-osztályba tartozó formátum, így beilleszthető a ProLiant blade gépeknek is helyet adó keretbe, mint a c3000 és c7000, a hálózatba és a felügyeletbe is gond nélkül be lehet vonni. Mindezt tetézi, hogy az új Itanium platform nagyban közös alapokra építkezik az Intel Xeon 7500/6500 (Nehalem-EX) sorozattal, a Boxboro chipset is közös fejlesztés, így bekerülési költsége minden korábbinál alacsonyabb lehet. Ez az aspektus sokkal fontosabb a globális léptékben kisigényű magyar piacra, mint a minél magasabb csúcsteljesítmény.

Rugalmasan méretezhető

A BL860c i2 jelölésű Integrity blade kétfoglalatos, nagyobb gépet pedig továbbiak telepítésével hozhatunk létre. A HP egy zseniálisan egyszerű megoldással ezt úgy éri el, hogy az egyes blade gépek elejére kivezette a processzorok QuickPath linkjeit csatlakozókkal, így azok egy átkötő elemmel, az úgynevezett Blade Linkkel összekapcsolhatóak, így egy nagyobb SMP-konfiguráció születik meg. Kettő darab BL860c i2 összekötésével születik meg a négyfoglalatos BL870c i2, még négy darabból a nyolcfoglalatos BL890c i2 - ez az extra chipset nélküli, úgynevezett glueless skálázódás teteje.

Ennek a megoldásnak vitathatatlan előnyei vannak, például nem szükséges a rendszerek túlméretezése annak érdekében, hogy biztosan kielégítse a jelenlegi vagy esetleg növekvő jövőbeni igényeket. Nincs olyan kockázat, hogy teljesítményprobléma esetén a régi rendszert le kell cserélni, és újabb beruházást eszközölni. Ugyanígy jól jön a skálázhatóság egy új rendszer bevezetésének folyamatában, ahol a fejlesztési, tesztelési fázist követően újabb blade modulok vásárlásával kiépíthető az éles rendszer. \"Mindig csak azt kell megvenni, ami ma kell\" - fogalmazott Birnbauer.

Ugyanezt a megközelítést alkalmazza a Superdome 2 (SD2) is, amelynél még látványosabb a kontraszt az előző, nagygépes felfogású generációhoz képest. A HP itt is teljesen sztenderd megoldásokat alkalmazott a lehető legtöbb helyen, így elektronikailag és mechanikailag szintén megegyezik a c-osztállyal, a különbség abból fakad, hogy SD2 duplamagas modulokat használ, hogy helyet adjon a skálázódást biztosító redundáns összeköttetésnek, a FlexFabric crossbarnak.  Az SD2 így saját blade kerettel rendelkezik, ez azonban lényegében a dupla magasságban és a FlexFabric megjelenésében nyilvánul csak meg, amely lehetővé teszi  Az SD2 szállításait a magyar HP legkorábban nyárra várja, de legkésőbb őszre. Egyelőre egy keretig, vagyis 8 modulig (16 foglalat és 64 mag) lehet skálázni, még idén érkeznek a két keretes konfigurációk, jövőre pedig akár négy keretet is össze lehet kapcsolni, ami 64 foglalatot és 256 magot jelent 8 TB memóriával. Az új Integrity szerverek jellemzőiről bővebben írtunk a frankfurti bejelentés kapcsán.

Alacsony ár, új HP-UX frissítés

A HP természetesen ezzel együtt sem tudja kivédeni azt, hogy az Tukwila évekkel a tervezettnél később, a vártnál alacsonyabb órajeleken jelent meg, ami súlyosan megcsorbította versenyképességét, ami különösen a rendkívül agresszív IBM Power7 processzorokkal való összevetésben szembeötlő. A nagyobb UNIX-üzletekért futott versenyben a HP ezt a foglalatonkénti 3-4-szeres teljesítménybeli hátrányt az olcsóbb hardverrel és a szoftverek licencelési konstrukciójával igyekszik ellensúlyozni, például az Oracle Database esetében egy Itanium mag feles súllyal számít csak. A további előnyök közé tartozik az előbb részletezett egységes felügyelet, egyszerű szervizelhetőség és bővíthetőség lehetőségei is, vagyis az Integrityk a számára a hatalmas mennyiségben eladott ProLiantek is egyengetik az utat, hiszen egy meglévő HP blade környezet esetén rendkívül alacsony a bekerülési költségük, egyszerűen beolvadnak a meglévő infrastruktúrába.

Az új hardver mellett új HP-UX kiadás is érkezett, ami némileg elsikkadt a frankfurti bejelentéskor. A 11i v3 Update 6 lényege nem túl meglepő módon az új platform támogatása, ami többek közt a fejlettebb NUMA-támogatásban (fokozott memórialokalitás), virtualizációs fejlesztésekben, emelt biztonsági szintben nyilvánul meg. Újdonság, hogy a költségcsökkentési koncepció részeként a HP áttért a HP-UX foglalatalapú licencelésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról