Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Ingyenes Facebook, de csak t-mobilosoknak

Dojcsák Dániel, 2010. május 19. 12:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Facebook tegnap egy újabb felületet jelentett be, amin keresztül a felhasználók elérhetik a közösségi szolgáltatást. a "0", azaz zero nevet kapott mobil oldalon keresztül minden alapvető funkció elérhető, de a tervezéskor a fő szempont a sebesség és az adatforgalom minimalizálása volt.

A Facebook Zero koncepciója, hogy azok is használhassák a szolgáltatást, akik nem rendelkeznek telefonjukon külön adatcsomaggal, vagy esetleg kis forgalmi limitjük van csak. Épp ezért a Facebook megállapodott 45 ország 50 mobilszolgáltatójával arról, hogy a 0.facebook.com oldal látogatása teljesen ingyenes, azaz a mobilcégek nem számláznak érte adatforgalmi díjat.

A Facebook Mobile, Lite, és Touch felületek után ez egy újabb fontos lépés azért, hogy a felhasználók elszakadhassanak a böngészőtől és az asztali környezettől. A mobilnet egyik hajtómotorja a közösségi kommunikáció, viszont a lakosság túlnyomó része továbbra sem nyitott arra, hogy külön adatcsomagot tartson fenn telefonján, mivel a legtöbb weboldal 3G vagy HSPA lefedettség nélkül kiábrándítóan lassú, másrészt a mobil adatforgalmazás költsége az USA-t és néhány egyéb országot leszámítva továbbra is túl drága.

Minden jó, ami ingyen van, vagy annál olcsóbb

Pedig ma már a Facebook mobil változatát százmillióan használják aktívan világszerte, 80 ország 200 mobilszolgáltatójának hálózatán. A Zero elindítása ezt a számot gyorsan megnövelheti, hisz a megállapodásban részt vevő szolgáltatók minden ügyfele hozzáférhet ingyen a szöveges oldalhoz.

A Facebook Zero funkcionalitását tekintve leginkább az m.facebook.com változathoz hasonlít, csak némileg kevesebb cicomával. A felhasználók tudják frissíteni állapotukat, nézegethetik a hírfolyamot, "lájkolhatnak", hozzászólhatnak, válaszolhatnak üzenetekre vagy írhatnak mások falára. A képek viszont nem jelennek meg automatikusan, hanem egy klikk távolságba kerültek, így csak akkor generálnak adatforgalmat, ha tényleg meg akarjuk nézni azokat. A fényképnézegetés viszont már a Zero oldalon kívüli tevékenység, így arra már a normál adatforgalmi díjak vonatkoznak, ugyanúgy, mint amikor bármilyen más külső linkre kattint a felhasználó.

Díszes társaság

Egyéb esetben a Facebook Zero oldalán belül bármennyit barangolhatnak, cseveghetnek az felhasználók, semmit sem kell fizetniük, s nem is számít bele a forgalom a meglévő adatcsomag keretébe. A szolgáltatás egyébként főként a fejlődő országokban elérhető, mint Indonézia, India, Kongói Köztársaság, Bolívia. Persze felbukkan néhány fejlettebb ország is, mint Norvégia, Belgium, Ausztria is, de az Egyesült Államok vagy az Egyesült Királyság ebből a körből kimaradt. Magyarországon kizárólag a T-Mobile ügyfelei élvezhetik az ingyen mobil Facebookot, pedig a szomszédos Romániában és Törökországban a Vodafone-nál, Dániában pedig a Telenornál is elérhető. A bejelentést is tartalmazó blogbejegyzésben egyébként már most további partnerhálózatokat említenek, így előfordulhat, hogy hamarosan a másik két itthoni szolgáltató is feltűnik ezzel a lehetőséggel.

Arról nem esett szó, hogy amennyiben valaki roamingol a támogatott hálózatokon, akkor is ingyenes Facebook hozzáféréshez jut-e, pedig a nyaralás alatt bizonyára érdekes lehetőség lenne benne maradni az információáramlásban anélkül, hogy az komoly költségeket jelentene.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.