:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 18. 10:58

Mindent egy lapra tesz fel a Samsung

Történetének legnagyobb tőkeberuházási büdzséjét készül elkölteni 2010-ben a Samsung. A koreai elektronikai óriásvállalat 18 billió wont, azaz 3391 milliárd forintot fordít új gyárak létesítésére és meglevő üzemek modernizálására, hogy fokozza termelésének hatékonyságát.

Tágra nyitott pénztárca

A Samsung 2010-ben 11 billió wont költ a memóriagyártás korszerűsítésére, 5 billió wont fordít az LCD-gyártás fejlesztésére, illetve további 2 billió wont a tévé- és mobiltelefon-gyártás felfuttatására, hangzott el a cég tegnapi tájékoztatóján. A vállalat idei kutatás-fejlesztési büdzséje további 7 billió wont (1339 milliárd forintot) tesz ki, így összesen 26 billió wont (4973 milliárd forintot) költ el a cég 2010-ben fejlesztésekre, ami 67 százalékkal több mint tavaly. A koreai cég idei fejlesztési büdzséje nagyobb mint az Intelé, az IBM-é és a Sonyé - együttvéve.

\"Korai rajtot veszünk a globális piacon a befektetések növelésével és még több szakképzett alkalmazott felvételével , amikor a gazdasági helyzet még bizonytalan\" - mondta Lee Kun-hee, a Samsung Electronics igazgatótanácsának elnöke tegnap, egy új chipgyár alapkőletételén Hwaseong városban, Dél-Koreában. A Samsung utoljára 2005-ben épített új félvezetőgyárat. A bejelentés hatására erősödésnek indultak a cég papírjai, egyes elemzők szerint a riválisok nem fognak tudni lépést tartani a koreai konglomerátummal.

\"\"

A memória- és LCD-piac egyaránt turbulens és rendkívül költségorientált, a válság előtti években a gyártók a kapacitás fokozásával próbálták meg a lendületesen növekedő piacon lenyomni a fajlagos gyártási költségeket, amivel az árak is a padlóra kerültek. A memóriapiac azonban már 2007 óta recesszióba süllyedt a túltermelés következtében, majd a 2008 végén lecsapó válság tovább rontotta a keresletet, a hitelekből finanszírozott korábbi beruházások pedig rendkívül nehéz helyzetbe hozták a gyártókat, némelyik (pl. a német Qimonda) csődbe is ment, de hitelezői segítségre szorult a Hynix, a japánok és a teljes tajvani ipar is.

Válságban a csúcsra

A Samsung azon kevesek közé tartozott, amely nem csak egyszerűen átvészelte ezt az időszakot, hanem 2009-ben rekordprofitot tudott elérni és megfelelő tőkeerővel rendelkezik ahhoz, hogy fejlesztésekbe kezdjen most, amikor a konkurencia még válság utáni sebeit nyaldossa. A gazdaság élénkülésével párhuzamosan az elektronikai termékek és alkatrészek iránt is lendületesen nő a kereslet, a Samsung ezt a hullámot próbálja meg beruházásaival meglovagolni, miközben a többségében eladósodott és kivérzett riválisok kapacitásproblémákkal fognak küzdeni, legyen szó akár memóriagyártásról, akár LCD-panelekről.

A közel 20 billió wonos (3826 milliárd forintos) likvid tőkével rendelkező Samsung egyszerűen túl akarja költekezni riválisait, hogy aztán a méretgazdaságosságból és gyártástechnológiából származó előnyeit az árazásban érvényesíteni tudja. Korábban a cég vetélytársai követni tudták ezeket a kapacitásbővítéseket, azonban a mostani helyzetben egyszerűen nem lesz rá lehetőségük, miközben a kereslet erősödik és az árak is emelkedőben vannak, most lehet a legnagyobbat kaszálni.

Az iSuppli szerint a DRAM-chipek piaca az idén 40 százalékkal bővül és megközelíti a 32 milliárd dollárt, ahogy nő a számítógépek iránti kereslet és a bennük található memóriakapacitás is. A Samsung a piac  harmadát uralja, a második a szintén koreai Hynix (21,5%), a harmadik a japán Elpida (17,4%), a negyedik az amerikai Micron Technology (14,1%). A Samsung piacvezető a NAND flash chipek növekvő, jelenleg évi 20 milliárd dolláros piacán, megelőzve a Toshibát, és a legnagyobb LCD-gyártó a világon, megelőzve az LG-t vagy a Sharpot is. A DisplaySearch előrejelzése szerint az LCD tévék piaca idén 24 százalékkal 180 millió darabra bővül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.