Szerző: Koi Tamás

2010. május 13. 14:21

Az új windowsos telefonokra sem lesz Skype?

Gyakorlatilag teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy Windows Phone 7 platformra sem készül el a Skype azonnali üzenetküldő és VoIP-kliens átirata.

A legnépszerűbb kommunikációs alkalmazások körébe tartozó, több PC-s és mobilos platformra is elérhető Skype fejlesztési ütemtervében lapértesülések szerint nem szerepel a Windows Phone 7 platformmal kompatibilis változat elkészítése. Dan Neary, a cég egyik alelnöke az ausztrál Smarthouse-nak nem beszélt a mögöttes okokról, és nyilatkozata nem is tekinthető hivatalos állásfoglalásnak, kétségtelen tény azonban, hogy a Skype lépése illik a korábbi döntések sorába.

A Skype idén februárban jelentette be, hogy kivonul a kurrens Windows Mobile platformról, mivel elmondásuk szerint a windowsos telefonok sokszínűsége miatt nem lehet a szoftvert az elvárásoknak megfelelően használni minden készüléken. Az indoklás különösen annak ismeretében tűnhet furcsának, hogy a Skype azonnali üzenetküldő kliens, illetve annak csökkentett funkciójú változata, a Skype Lite elsőként éppen Windows Mobile platformon jelent meg.

A program készítői a februári bejelentés során még nem zárták ki, hogy az operátorokkal és a telefongyártókkal közösen tovább folytatódik majd a Windows Mobile-lal kompatibilis Skype kliens fejlesztése, emellett közölték, hogy akik már letöltötték telefonjukra az alkalmazást, természetesen tovább használhatják (a Skype Lite kivételével, ezt a változatot ugyanis jövőre kizárja a rendszerből a cég).

A cég döntésének hátterében vélhetően ugyanaz az ok állhat, amiért a Mozilla is úgy döntött, hogy nem készíti el az új Windows Phone 7 platformra saját böngészőjét, melynek fejlesztésébe előzőleg komoly erőforrásokat ölt. Az alapítványnál állítólag azért fagyasztották be a böngésző fejlesztését márciusban, mivel a Microsoft nem tette közzé a natív alkalmazásfejlesztési kitet a készülő, Windows CE 6.0-alapú Windows Phone 7 rendszerre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról