Szerző: Koi Tamás

2010. május 12. 08:34

A regionális tévéket is sürgeti a digitális átállás

Az analóg földfelszíni tévéadók 2011-es lekapcsolása több helyi műsorszolgáltatót is érint majd, a cégek váltással kapcsolatos igényeit méri most fel a Nemzeti Hírközlési Hatóság.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság tájékoztatása szerint a földfelszíni analóg adók lekapcsolása országszerte 44 helyi műsorszórót érint, ezeknek záros határidőn belül el kell dönteniük, hogy milyen formában kívánnak a jövőben jelen lenni a műsorterjesztési struktúrában. A kis helyi adók zökkenőmentesebb átállítása érdekében az NHH a jogszabályokkal összhangban a 2009 őszén megtartott előzetes meghallgatást követően megkezdte a helyi-körzeti földfelszíni műsorszórók pályáztatásának előkészítését.

A legérintettebb helyi-földfelszíni műsorszórók részvételével megtartott tájékoztatón az NHH bemutatta azt az igényfelmérő kérdőívet, amelyet azoknak kell kitölteni, akik helyi-körzeti multiplex és adó üzemeltetésére kívánnak pályázni, illetve akik igénybe vennének helyi-körzeti multiplex szolgáltatást. Emellett az NHH egy a helyi-körzeti pályáztatáshoz kapcsolódó háttérinformációkat tartalmazó dokumentumot is közzé tett.

A kérdőíveken beérkezett egyedi igények alapján fogja az NHH a hatékony frekvenciagazdálkodás és a méretgazdaságos műsorszórás szempontjait is figyelembe véve elkészíteni a helyi-körzeti digitális földfelszíni pályázattervezetek műszaki tartalmát. A menetrend szerint a pályázattervezetet idén júliusban tárja az NHH az Országgyűlés Eseti Bizottsága elé, ezt követően - várhatóan augusztusban - elindulhat a pályáztatási folyamat.

A hatóság a mostani pályázat lezárását követően a tervek szerint évente ír ki újabb pályázatokat az újonnan megjelenő helyi és regionális műsorszolgáltatók számára a digitális földfelszíni platformon való részvételre, a pályázaton nyertes cégek egyaránt 12 évre nyerik el a műsorszórási jogosultságot. Az igényfelmérés részletei és az elektronikus kérdőív a www.nhh.hu/helyipalyaztatas oldalon érhető el, a kérdőív 2010. május 31-ig tölthető ki.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról