Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 5. 13:17

Megszabadult a Siemens örökségétől a Fujitsu

Magyarországon is bemutatkozott a Fujitsu új noteszgép-portfóliója. A vállalat szakított a siemenses örökséggel, a kínálatban kizárólag Japánban tervezett gépek vannak, amik a piac felső negyedét célozzák.

A Fujitsu Siemens tavalyi szétválása után rendbe szedte sorait a Fujitsu és az első negyedévben elrajtolt új Intel processzorokra építve teljesen új notebook-kínálattal állt elő. A cég megszabadult a siemenses örökségétől, az Amilo és Esprimo Mobile mára rossz emlékké halványodott, a Fujitsu eztán Európában is ugyanazokkal a notebookokkal lesz jelen, amelyeket a világ minden országában, köztük Japánban és az Egyesült Államokban is forgalmaz. Az egységesítési törekvéseknek egyébként nem csak Európában vannak áldozatai, a korábban csak Japánban és néhány piacon árusított Biblo és FMV gépek is eltűnnek, helyüket a Lifebook széria veszi át mindenhol.

Ahogy azt Novotny Dénes termékmenedzser elmondta, a Lifebook gépek fejlesztése kizárólag Japánban zajlik és a legtöbbjüket ott is gyártja a Fujitsu, csak egy-két alsó kategóruiás tömegmodellt ad ki bérgyártásba. A Fujitsu Siemens legolcsóbb lakossági gépei, az Amilók és az Esprimók teljesen kiszervezett termékek voltak, sem a tervezés, sem a gyártás nem házon belül történt, ezzel sikerült az európai notebookpiacon devalválniuk a Fujitsu nevét. Ennek az időnek most vége, a gépek értékesítése végleg megszűnt, a nyáron a készletek kifogynak és ősztől már csak a Lifebookok lesznek elérhetők Magyarországon.

\"\"

Fujitsu Lifebook S710: a design maradt a régiben

A Lifebookokkal a cég kimondottan a piac felső szegmensére koncentrál. Netbook nincs is a kínálatban és a legolcsóbb gép is 150 ezer forint körüli áron indul, de a kínálat zöme 200 ezer forint fölé esik már. Mindegyik gépben Intel Core processzor van, cseppálló a billentyűzetük, rendelhetők 3G-modemmel, fel vannak készítve az Anti Theft Procection lopásvédelmi rendszerre, az optikai meghajtó helyére pedig második akkumulátor is beépíthető, azaz elsősorban nem a lakossági, hanem az üzleti igények kiszolgálására tervezték őket.

Otthoni gépek is vannak a Lifebook-sorozatban, ezeket a típusjelzésben található H (Home) betűről lehet megismerni. Ezek a modellek nem dokkolhatók, Windows 7 Professional helyett Home Premium operációs rendszerrel érkeznek és csak 3 év garanciát ad rájuk a cég. Az üzleti felhasználásra szánt modelleknél a garancia igény szerint akár 5 évre is bővíthető, mondta el Novotny Dénes.

A kínálatot zömmel \"vállalati igáslovak\" alkotják, de azért találni a Lifebookok között egy-két érdekes gépet. A T-sorozatban található a világ első 13,3\" hüvelykes \"convertible\" tabletje, amely mindössze 1,8 kilogrammot nyom. Az E780 esetében az akkus üzemidőt érdemes kiemelni, az optikai meghajtó helyére épített második akkumulátorral 18 órát ígér a Fujitsu. Az otthoni használatra szánt modellek közül a 18,4\" kijelzővel rendelkező NH570 emelkedik ki, amelyet alapáron Blu-ray íróval szállít a Fujitsu.

\"\"

Fujitsu Lifebook NH570: Blu-ray íróval

Érdekes színfolt kínálatban a TeamPad 700 ipari tablet, amely egyáltalán nem tartalmaz mozgó alkatrészt, ellenáll a leejtésnek és a folyadékoknak és a tömege nem éri el az 1 kilogrammot. A Windows XP Embedded operációs rendszert futtató gépet elsősorban terepen dolgozó szakembereknek, utazó kereskedelmi képviselőknek vagy egészségügyi felhasználásra ajánlja a Fujitsu.

Poros Gábor, a vállalat haza vezetője a HWSW-nek elmondta, a Magyarországon a 200 ezer forintnál drágább gépek a piac nagyjából negyedét teszik ki és ebben a szegmensben szeretne 10 százalékos részesedést elérni idén a Fujitsu, ami nagyjából 10-12 ezer eladott gépet jelent. Ez alig több mint a fele a Fujitsu (Siemens) tavalyi magyarországi notebook-eladásainak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról