:

Szerző: Bizó Dániel

2010. április 28. 12:44

Chiptervezésben erősít az Apple

Chiptervezést támogató eszközöket fejlesztő céget vásárolt az Apple, erősítette meg a vállalat tegnap. A szakmában már néhány hete keringtek a pletykák az Intrinsity bekebelezéséről, hivatalosan azonban csak most került nyilvánosságra. Az Apple célja kétségtelenül a saját chipfejlesztés erősítése.

Nagyobb teljesítmény kisebb fogyasztással

Az 1997-ben alakult, texasi Intrinsity mikroelektronikai áramkörök tervezését automatizáló, úgynevezett EDA (Electronic Design Automation) szoftvereszközöket fejleszt. A cég fókusza a szilíciumalapú félvezető áramkörök elektronikai implementációjának magas fokú optimalizációja, amivel a magasabb órajelek és energiahatékonyabb működés elérése a cél.

Az Intrinsity által kifejlesztett Fast14 technológia komplex mikroelektronikai technikák együttese, amelyek lehetővé teszik például, hogy az áramkör egyetlen órajel helyett fáziseltolással több egyidejűt továbbításon, ami lehetővé teszi az órajelpufferek és regiszterek nagy részének kiiktatását. Ez az áramkör egészére alacsonyabb késleltetést és fogyasztást jelent, ami az órajel növelése felé hat, ahogyan a chipen lévő áramkörök elhelyezkedésének és huzalozásának optimális kialakítása is. A Fast14 koncepciója lényegében az, hogy felszámolja a hagyományos áramköri tervezésnél jelentkező jelentős \"ráhagyást\", a túlbiztosítást.

Az Intrinsity eszközeinek használata végeredményben a korábbinál sokkal magasabb órajelű chipek hatékony tervezését és kiváló gyárthatóságát ígéri, függetlenül a chip által alkalmazott mikroarchitektúrától vagy utasításkészlettől. A cég ügyfelei közt tipikusan beágyazott processzorokat fejlesztő vállalatok szerepelnek, amelyek ARM, PowerPC és MIPS chipekben utaznak. Az Intrinsity dolgozik a Samsung Electronicsszal is, és tavaly jelentették be, hogy a koreai óriásnál elérhető az okostelefonokban előszeretettel alkalmazott ARM Cortex-A8 architektúra egy optimalizált implementációja is, amely a Samsung alacsony fogyasztást megcélzó 45 nanométeres gyártástechnológiával is eléri az 1 gigahertzes órajelet, szemben a tipikus 600-700 megahertzes órajelekkel, és a hasonló sebességű Cortex-A8 magoknál kevesebbet fogyaszt, állítják a felek.

Az Apple felvásárlása megerősíti azt a pletykát, amely szerint az iPadben alkalmazott Apple A4 processzor, amelyet egyébként éppen a Samsung gyárt, erre a Hummingbird kódnéven ismert Cortex-A8 implementációra épül. Az Apple ezzel lényegében kisajátította az Intrinsity eddig szabadon licencelhető technológiáit, amivel a jövőben komoly, az új termékek piacra lépésének idejében, teljesítményükben és ezen keresztül súlyos dollár százmilliókban mérhető előnyre tett szert a versenytársaival szemben. A New York Timesnak nyilatkozó processzorpiaci elemző, Tom Halfhill értesülései szerint a vételár mindössze 121 millió dollár volt, ami aprópénz a cég 23 milliárd dollárnyi likvid pénzállományához képest.

Nem mennek túl jól a dolgok

A New York Times úgy tudja, hogy az Apple saját belsős processzorfejlesztései nem haladnak megfelelő ütemben. A vállalat két éve vásárolta fel a P.A. Semi chiptervező céget, amely alacsony fogyasztású, beágyazott PowerPC vezérlőprocesszorokat dolgozott ki. Azóta semmit nem tudni, milyen irányban folynak a fejlesztések, ugyanakkor kézenfekvő, hogy az Apple mobil termékei, elsősorban az iPhone, iPad és más jövőbeni készülékek számára kíván olyan mobil chipekre szert tenni, amelyekkel versenyelőnyre tehet szert. Az iPhone hardveresen teljesen sztenderd alkatrészekből épül fel, de az iPad hardverének képességei is könnyen és gyorsan reprodukálhatóak mások számára.

A jelek szerint azonban a P.A. Semi felvásárlását követően jelentős számú mérnök kilépett a cégtől, és többek közt az Agnilux nevű lopakodó cégen keresztül a Google-höz kerültek egy felvásárlással - a legésszerűbb feltételezés szerint a Google Android és Chrome OS operációs rendszereinek hardverközeli fejlesztéseibe kapcsolódnak be. Egy ilyen elvándorlás súlyos projektmenedzsment-problémákat okozhat egy olyan komplex feladat esetében, mint amelyen a modern processzorok tervezése. Az Instrinsity felvásárlását így az is mozgathatta, hogy az Apple saját chipfejlesztéseit hozza egyenesbe azáltal, hogy az Intrinsity tudására és erőforrásai gyakorlatilag kizárólagos jogot szerzett, és a magas fokon automatizált agresszív áramköri tervezéssel pótolhatja az elvesztett mérnöki erőforrásokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.