:

Szerző: Bizó Dániel

2010. április 16. 12:44

Jól állja a sarat az AMD

Az Intelnél gyengébb, de egészséges és nyereséges negyedévet zárt az AMD is, köszönhetően a PC-piac fellendülésének, valamint a Globalfoundries teljes leválasztásának. Továbbra is kapacitáshiány sújtja a grafikus chipek gyártását, pedig a kereslet erős irántuk.

Átvészelik a viharokat

Az Intel rendkívül erős első negyedéves számait követően a tőzsde nagy várakozásokkal tekintett az AMD mutatói elé, arra számítva, hogy a kisebbik processzorgyártó is jól meg tudta lovagolni a PC-piaci fellendülést, és a vállalati IT-beszerzések megindulását. Az AMD számai azonban némileg csalódást okoztak, a jelek szerint az Intel jobban ki tudta használni a javuló piaci környezetet, köszönhetően rendkívül erős termékportfóliójának. Az AMD papírjai visszaestek az Intel bejelentését megelőző szintre.

Az AMD ugyan nem tudott megfelelni a felfokozott várakozásoknak, az elmúlt időszakban azonban látványosan rendet tett működésében, és többé már nem egy ezer sebből vérző, veszteséget veszteségre halmozó, kínlódó vállalat képét festi le. Az első negyedévben a társaság 1,16 milliárd dolláros forgalomból 257 milliós adózás utáni nyereséget mutatott ki a Globalfoundries működésével és annak végső leválasztásának hatásával együtt, ennek és más, a működéshez nem szorosan kapcsolódó hatások kiszűrésével az AMD tevékenysége 63 milliós nyereséget termelt, az előző évi 189 milliós veszteséggel, és a negyedik negyedév 80 milliós profitjával  szemben.

Az AMD a jelek szerint teret vesztett a processzorpiacon az Intellel szemben, ennek mértéke azonban mérsékelt volt az első negyedévben. Aprocesszorokból származó forgalom 5 százalékos szekvenciális csökkenése az Intel teljesítményének fényében azt mutatja, hogy az AMD mindössze nagyjából 2 százaléknyi árbevételtől esett el az Intel fölényének hatására. Igaz, az Intel az első negyedév során mutatott be számos olyan új terméket, amelyek csak a következő negyedévek során fejtik ki hatásukat a piaci versenyre, így az AMD nehéz év elé néz, ami a piaci részesedést illeti. A cég a második negyedévre a bevételek enyhe, 0 és -5 százalék közti csökkenését várja, ami szezonálisan normális volna.

Másrészt ugyanakkor a fogyasztók és vállalatok felől az év második felére stabilan növekvő kereslet várható, vagyis az AMD pénzügyi teljesítménye biztatónak ígérkezik az év egészére nézve, hiszen már most is nyereségesen tud üzemelni és mind a processzorok, és mind a grafikus chipek stabil profittermelő képességgel bírnak. A piaci kereslet feltámadásával növekvő gyártási volumen révén pedig exponenciálisan megugorhat a processzorüzletág által termelt jövedelem, ugyanis az AMD fixen lekötött kapacitással rendelkezik a Globalfoundries felé, vagyis a le nem gyártott chipek után is fizet, közölte Thomas Seifert pénzügyi vezérigazgató. A cég agresszív árazással és egyszerűbb termékkínálattal igyekszik kimanőverezni az Intelt, különösen a szerverpiacon.

Seifert közölte, hogy az év második felében beindított 32 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológia csökkentheti a gyártási költségeket, az első termékek pedig jövő év elején bukkanhatnak fel a számítógépekben. 2011-ben érkeznek majd a következő generációs mikroarchitektúrájú (Bulldozer szerverekbe és desktopokba, Bobcat mobil gépekbe) processzorok is, amelyek várhatóan nagyban javítanak az AMD termékek versenyképességén.

Még mindig hiány a Radeonokból

Remek kilátásokkal rendelkezik a rendkívül erősen teljesítő grafikus részleg is. Az ATI Radeonok forgalma szezonálisan csak kevesebb mint 3 százalékkal 409 millió dollárra csökkent (éves szinten 88 százalékos ugrás), miközben növekedett az átlagos eladási ár, és rekordmennyiségű mobil grafikus chipet adott el az AMD. A részleg nyeresége 47 millió dollár volt, ami 6 százalékos szezonális gyengülés. Az AMD összességében, a processzorok, chipsetek és grafikus termékekből származó bruttó nyereségtartalmat 2 ponttal 47 százalékra tornázta fel, ami azt jelzi, hogy az éles versengés ellenére a piaci környezet és a cég belső működésének javulása a meghatározóbb.

A cég azonban továbbra is kapacitáskorlátra panaszkodik, ami lehúzza a 40 nanométeres csíkszélességű chipek ellátását, miután a gyártópartner TSMC a technológia selejthányadával  küszködve még mindig nem képes megfelelően kielégíteni az igényeket. Derrick Meyer, az AMD elnök-vezérigazgatója közölte, hogy még mindig csak a szállítások harmadát tudják 40 nanométeres termékekkel kielégíteni, igaz, ez sokkal több mint a negyedik negyedévben, ami arra utal, hogy hamarosan megszűnnek ezek a problémák, és a Radeonok a piacon is ki tudják majd futni magukat, további teret nyerve a stratégiai kockázatokat vállaló NVIDIA-val szemben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.