:

Szerző: Koi Tamás

2010. április 13. 14:10

Megkezdődött Európa legnagyobb frekvenciaaukciója

Tegnap elkezdődött a régió eddigi legnagyobb szabású frekvenciaaukciója Németországban. A helyi szolgáltatók összesen 41 frekvenciablokkra pályázhatnak több frekvenciasávban - ezeket később elsősorban negyedik generációs mobilhálózatok kiépítésére használnák.

A német telekommunikációs hatóság a 2,6 GHz-es, és Európában eddig egyedüliként a digitális hozadékból adódó 800 MHz-es frekvenciasáv összesen 360 MHz-nyi blokkját bocsátotta tegnap aukcióra. A német állam legalább 5-10 milliárd euró bevételt vár az aukciótól, mely elsőre soknak tűnhet ugyan, az összeg azonban jóval elmarad a tíz évvel ezelőtti szinttől (akkor ötvenmilliárd euró folyt be az államkasszába az aukciók után). Szakértők szerint a németországi spektrumaukció jelentőségét felerősítheti, hogy a későbbiekben iránymutatást adhat a nagyobb európai piacok hasonló aukcióihoz.

Az aukciót ugyanakkor több botrány és jogi eljárás is kíséri, a frekvenciaszeletek odaítélésének módja több kis szolgáltatónak nem tetszik. Az egyik 800 MHz-es licenc sorsa, mely földrajzilag a Frankfurt melletti Mainz-hoz tartozik, továbbra sem dőlhet el, az Airdata nevű szolgáltató ugyanis fellebbezett az ellen a döntés ellen, amellyel a céget kizárták az aukcióról.

Jelenleg csak a T-Mobile, a Vodafone, az O2 és az E-Plus pályázhat erre a spektrumra - a hatóság szerint ez a lista végleges, miután egy jelentkezőt elutasítottak, egy pedig visszavonta a részvételi szándékát. A frekvenciaaukciót a nagyok közül korábban a két, kisebb befolyással bíró szolgáltató, az O2 és az E-Plus is támadta, mondván, az aukció kiírása a nagy szolgáltatóknak teremt előnyös helyzetet. A helyi hírközlési hatóság végül mindkét cég beadványát elutasította.

A 800 MHz-es és a 2,6 GHz-es sávokban 5 MHz-es blokkonként lehet licitálni, egyenként másfél millió eurós induló összeggel. Az aukció napokig, de akár hetekig is elhúzódhat - eredmény akkor lesz, ha a 41 meghirdetett blokk egyikénél sem érkezik az utolsónál magasabb összegű ajánlat. Az első körben az O2 tette meg a legnagyobb licitet, de nem kérdés, hogy az aukció három másik szereplője több blokknál ráígér a francia tulajdonú szolgáltatóra.

Az európai nagyhatalmak közül Nagy-Britanniában zajlanak hasonló aukciós előkészületek, a hírek szerint azonban ott sem tetszik mindenkinek a kiírás tervezete: eddig a helyi O2 és a Vodafone kifogásolta a kiírást, előbbi nem nyilatkozott konkrét okokról, utóbbi a T-Mobile és az O2 egyesülésével felboruló piaci erőviszonyokat tartja aggályosnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.