:

Szerző: Bizó Dániel

2010. április 14. 10:29

Blade kivitelű Power7 szerverekkel jelentkezett az IBM

Az IBM kiterjesztette Power7 processzorcsaládját a blade formátumra is. A cég három blade szervert kínál, amelyeket teherbíró képességük különböztet meg. A cég egyúttal bemutatta az olcsó AIX Expresst, és közölte, hogy nyáron bétázza az operációs rendszer 7-es kiadását.

Új szerverek

Az IBM oldalán felbukkantak a blade szerverek közt a Power7 chipekkel szerelt változatok. A BladeCenter kivitelű gépekből három változatot készített az IBM, amelyeket közt szerencsére egyszerű a választás, mégpedig méretezhetőségükből fakadóan. A PS700 Express 4, a PS701 Express 8, a duplavastag PS702 Express pedig 16 aktív Power7 processzormaggal rendelkezik, amelyek órajele minden esetben 3 gigahertz. A maximálisan kiépíthető memóriakapacitás rendre 64, 128 és 256 gigabájt, vagyis magonként stabilan legfeljebb 8 gigabájt.

Az IBM az új blade-ekkel lényegében megduplázza a feldolgozási és a kiépíthető memóriakapacitást az előző generációhoz, a Power6 chipekre épülő Bladecenter JS-családhoz képest, eközben a teljesítménysűrűség duplájára növekszik, a fogyasztás és hőfejlődés pedig drasztikusan csökken - mindezt lényegében változatlan áron biztosítja a nagyobb modellek esetében. Egy PS702 teherbíró képessége egy 8 darab 5 gigahertzes Power6 chippel szerelt Power 570 gépét is eléri, míg a PS701 kiválthat egy Power 550 vagy 560 Expresst is.

\"\"

A listaárak rendre nettó 7100, 9800 és 19 ezer dollár  magasságában indulnak, amiért a 4, 8 és 16 mag mellé gyárilag 16, 32 és 64 GB memóriát kapunk. Ez azt jelenti, hogy az IBM a PS701 és PS702 esetében lényegében kétszeres teljesítményt (az IBM rPerf metrika alapján ~2,2-szerest) és nyolcszoros memóriakapacitást ad nagyjából 10 százalékkal magasabb induló felárért - vagyis éppen kétszeres az ár-teljesítmény mutató. A PS700 nem ennyire bombasztikus vétel, tekintve a négymagos JS22 modell 6 ezer dollártól, a kétmagos JS12 pedig 4 ezertől elérhető, de még mindig jó ajánlatnak tűnik.

Olcsóbb szoftverek

Fontos tudni, hogy az IBM egyúttal 70 pontban határozta meg egy Power7 blade egy magjának PVU értékét (processor value unit), ami azt jelenti, hogy a magonként licencelt IBM szoftverek a JS blade és Power System 520 Express gépeknél 12,5 százalékkal olcsóbban, míg többi Power6 rendszerhez képest 42 százalékkal alacsonyabb áron érhetőek el, miközben magonként nagyobb, az rPerf alapján mintegy 20 százalékkal több teljesítmény is kapunk.

Az IBM egyúttal bemutatta az AIX 6 Expresst, amely olcsóbb licenccel rendelkezik, viszont maximum 4 processzormagot és 8 GB memóriát kezel. Kisebb ügyfelek vagy alkalmazások esetében azonban ez is megfelelő lehet, így még lejjebb nyomja a platform bekerülési költségét. A nagyobb ügyfelek számára pedig lehetővé teszi, hogy költséghatékonyan konszolidáljanak egy Power7 szerverre több korábbi Power/AIX telepítést.

A nagyobb Power7 rendszerek azért is váratnak még magukra, mert az IBM még nem készült el az AIX 7 kiadással, amely szükséges ahhoz, hogy a nagyobb konfigurációk képességeit ki lehessen aknázni. A nyáron bétába kerülő AIX 7 elsődleges célja tehát, hogy javítson a operációs rendszer skálázhatóságán valamint a fürtözési képességeken. Az IBM egyúttal lehetővé teszi majd, régebbi AIX verziókat futtassunk konténerben (Workload Partitionben), ezzel segítve a korábbi környezetek migrációját és a Power szerverek konszolidációját. A nyári béta azt sejteti, hogy az AIX 7 őszre készül el, három évvel a végleges AIX 6 megjelenését követően.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.