Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 18. 12:02

Harmincezer alkalmazott kirúgásával kúrálná magát a HP

A Wall Street Journal belsős forrásai szerint a HP 25-30 ezer dolgozó elbocsátását tervezi, ezzel a 350 ezer körüli létszám 7-8 százalékkal csökkenne. A lap úgy tudja, a leépítést a jövő héten hozza nyilvánosságra a vállalat, amikor bejelenti legutóbbi pénzügyi negyedévének eredményeit.

Az egyik legnagyobb leépítés

Masszív leépítésre készül a HP, a cég dolgozóinak 7-8 százalékát teheti utcára. A létszámcsökkentés régóta a levegőben lóg, a kaliforniai vállalatnál az alkalmazottak száma az elmúlt években a folyamatos akvizícióknak köszönhetően 350 ezer fő körülre emelkedett -a cég az elmúlt öt év alatt több mint két tucat akvizíciót hajtott végre, amivel a dolgozók létszáma közel kétszeresére emelkedett. Meg Whitman, a cég élére tavaly kinevezett vezér nemrégiben a PC- és nyomtatógyártó részleg egyesítése mellett döntött - elemzők már akkor is arról beszéltek, hogy átszervezések és elbocsátások várhatók a világ legnagyobb informatikai cégénél.

Nem ez lesz az első nagy leépítés a HP-nál az utóbbi években, de valószínűleg ez lesz a legnagyobb. A társaság vezetői nem féltek ehhez a költségcsökkentési módszerhez nyúlni a múltba sem, Mark Hurd 2005-ben 14 ezer dolgozót bocsátott el, miután lezárult a Compaq integrálása, három évvel később pedig több mint 24 ezer főt tett lapátra nem sokkal azután, hogy a cég felvásárolta a második legnagyobb informatikai szolgáltatót, az EDS-t. 2010-ben részben a válság hatására újabb 9 ezer fős elbocsátásra került sor a szolgáltatási üzletágnál, még Hurd alatt. Amennyiben a cég valóban 30 ezer főtől szabadul meg, az amerikai vállalattörténet egyik legnagyobb elbocsátása lehet.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A cégre mindenképp ráfér egy revitalizáló kúra: a technológiai szektornak alapvetően jól megy az idén, a nagy amerikai cégek rendre egészségesen növekedő bevételről és profitról számolnak be, a HP az egyik kivétel. A legutóbbi negyedévben a cég 7 százalékkal alacsonyabb bevételt ért el mint tavaly, miközben nettó profitja közel megfeleződött. "Az elmúlt pár évben nem fektettünk be annyit amennyit kellett volna, hogy a piaci trendek és az ügyféligények elébe menjünk. Ennek eredményeképp csökken ma a bevételünk és a nyereségünk" - vélekedett az elnök-vezérigazgató.

Várható volt

Az All Things Digital blog szerint még nem eldöntött tény a leépítések mértéke, vagyis a 25-30 ezer fős keret akár nőhet vagy csökkenhet is a jövő heti bejelentésig. A bennfentes források úgy értesültek, a létszámcsökkentés az egész vállalatot érinti majd, nem csak egyes üzletágakat vagy tevékenységi köröket. Whitman állítólag szükséges lépésként fogja kommunikálni a leépítéseket, amelyekre a vállalat versenyképességének javítása miatt kerül sor. A cég célja, hogy a létszámcsökkentés révén megtakarított összegeket innovációra fordítsa.

Meg Whitman már a február végi eredménybejelentő konferenciahíváson úgy fogalmazott: "A bevételi és nyereségadatainkból világos, hogy a jelenlegi költségszintünk nem megengedhető [...] nem tudjuk az befektetéseket finanszírozni. [...] Takarékoskodnunk kell, hogy befektethessünk. Spórolnunk kell, hogy növekedhessünk. A közeljövőben az üzlet stabilizálása lesz a fókuszban, a végrehajtás javítása és a visszatérés az alapokhoz.". Brian Marshall, az ISI International Strategy & Investments egyik elemzője egy május eleji levelében azt írta ügyfeleinek, hogy egy 18 ezer fős, vagyis közel 5 százalékos leépítéssel a HP mintegy 1,2 milliárd dollárt takaríthatna meg éves szinten, és 50 centtel növelhetné részvényenkénti eredményét.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.