Szerző: Koi Tamás

2010. március 31. 17:49

Vége az eddigi legsikeresebb Firefox pályafutásának

Ma véget ér egy korszak a Mozilla Firefox böngészőinek történelmében: a fejlesztőcég kiadta a program 3.0-s főverziójának utolsó frissítését.

A Firefox 3.0 végleges verziója 2008 nyarán jelent meg, a Mozilla azóta tizenkilenc alkalommal frissítette a böngésző kódját, a frissítések főként biztonsági javításokat és stabilitást növelő változtatásokat tartalmaztak. A ma megjelent utolsó frissítés érkezését két héttel ezelőtt bejelentették a fejlesztők, a mostani javítócsomag szokás szerint összesen tizenhárom biztonsági sebezhetőséget és stabilitási problémát javít.

A régebbi verzió támogatását eredetileg idén januárban szüntették volna be, a fejlesztők azonban úgy döntöttek, hogy a Firefox 3.6 késése miatt kiterjesztik a korábbi verziók támogatási időszakát. A Mozilla korábban közölte, hogy a jövőben fel kívánja gyorsítani az új főverziók fejlesztését, így a 3.6-os változat után nem a 3.7-es verzió, hanem a 4,0 jön majd. A 3.5-ös kiadást az ütemterv szerint idén augusztusig támogatná a Mozilla.

\"\"
A Firefox 3.0 pályafutása: komoly sikereket hozott a Mozillának
forrás: Net Applications

A Firefox 3.0-s verziójáról elmondható, hogy mind nemzetközi, mind hazai mércét tekintve komoly mérföldkőt ért el vele a Mozilla. A webes látogatási statisztikákat összesítő hazai és külföldi oldalak tanúsága szerint például a Firefox 3.0 nemzetközi szinten mindeddig a legnépszerűbb Mozilla-böngésző volt. A program piaci részesedése 2009 áprilisában 21 százalék felett állt - ezt a szintet sem azelőtt, sem utána nem sikerült elérnie a korábbi, vagy újabb verzióknak.

A magyarországi internetezők körében lényegesen népszerűbb a Mozilla böngészője, az Internet Explorer domináns szerepe azonban nagyjából csak egy éve tört meg, vagyis akkor, amikor a legtöbben a Firefox 3.0-s változatát használták. Ma a magyar internetezők nagyjából 6,7 százaléka még mindig ezt a verziót futtatja számítógépén, a nemzetközi arány ennél valamivel alacsonyabb, mindössze 3,62 százalék.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról