Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 31. 16:15

Új otthoni routerek a Linksystől

A Cisco otthoni márkája, a Linksys bemutatta vadonatúj otthoni routereit, illetve piacra dobta Valet sorozatát, amely a hálózatok beállításaihoz egyáltalán nem értő felhasználókat célozza.

Vadonatúj otthoni routereket dobott piacra a Cisco, a Linksys új E-sorozata mellett bemutatkozott a Linksys Valet család, amely kimondottan az átlagos, hálózatokhoz és beállításokhoz egyáltalán nem értő felhasználókat veszi célba. Tíz éve a Linksys dobta piacra a világ első otthoni routerét és azóta több mint 50 millió ilyen készüléket értékesített. A céget 2003-ban vásárolta fel a Cisco, hogy belépjen az otthoni, kisirodai hálózati piacra. A Linksys termékek 2008 óta \"Linksys by Cisco\" néven kaphatók.

\"\"

Az új E-sorozat minden tagja 802.11n szabványú. Az E1000 alapváltozat a 300 Mbps sebességű Wi-Fi mellett  4 darab 100 megabites Ethernet-porttal is rendelkezik. Az E2000-be már gigabites Ethernet-csatlakozás került és a Wi-Fi rádió képes a 2,4 GHz-es és 5 GHz-es frekvencián is működni, az E2100L pedig mindezt Linux operációs rendszerrel, USB-csatlakozással és UPnP médiaszerver képességgel és fejeli meg, viszont az Ethernet-portjai nem gigabitesek. Az új termékcsaládban a csúcsváltozat az E3000, amely a fent említett összes képességet tartalmazza, vagyis 2,4 és 5 GHz-en működő Wi-Fi-t, gigabites Ethernet-portokat, USB-csatlakozást és médiaszervert, az operációs rendszere viszont nem Linux.

\"\"

Az E-sorozatú routerek mellett bemutatkozott egy 802.11n szabványú USB-s Wi-Fi vezérlő (AE1000), illetve két új router, amelyek a Valet nevet kapták. Ezeket a termékeket kimondottan a kezdő otthoni felhasználóknak szánja a Cisco, akik nem értenek a hálózatokhoz, nem tudják és akarják a berendezéseket beállítani, egyszerűen csak vezeték nélkül szeretnének az internetre csatlakozni. A Valet nem kezelhető a megszokott webes felületen, helyette a Wi-Fi hálózatra csatlakoztatni kívánt PC-n kell a Cisco segédprogramját elindítani és néhány alapadat megadása után a gép már kapcsolódik is a routerhez. A szükséges programot USB-meghajtón mellékeli a Cisco. A Linksys Valet is 802.11n kompatibilis és négy Ethernet-porttal rendelkezik, a Valet Plusban ezek már gigabitesek. A sorozathoz tartozik egy USB-s Wi-Fi vezérlő is, a Valet Connector.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról