Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 11. 08:59

Támogatni fogja a Flasht a Windows Phone 7

Az Adobe és a Microsoft már dolgozik rajta, hogy a Windows Phone 7 Series operációs rendszeren elérhető legyen a Flash Player 10.1. A redmondiak új mobilos operációs rendszere számára ez jelentős fegyvertény lehet a konkurencia elleni harcban.

A februári bemutatón Joe Belfiore, a Microsoft telefonos fejlesztéseiért felelős alelnök még úgy nyilatkozott, a Windows Phone 7 eleinte nem támogatja az Adobe Flash tartalmakat, de most kiderült, a vállalat szorosan együttműködik az Adobe-val, hogy ez mihamarabb mégis elérhető legyen.

Mike Chambers, az Adobe vezető termékmenedzsere egy blogbejegyzésben azt írja, a két vállalat egy ideje már dolgozik azon, hogy a Windows Phone 7 Seriesbe épített Internet Explorer Mobile böngészőre elérhető legyen a Flash Player 10.1. \"Még nem tudok megjelenési dátummal vagy egyéb részlettel szolgálni, de a Microsoft és az Adobe együtt dolgoznak az ügyön.\" A jövő heti MIX10 konferencián további részletek bejelentése várható.

A Microsoft új mobilos operációs rendszerének bejelentésekor Steve Ballmer, a vállalat elnök-vezérigazgatója a HWSW kérdésére annyit mondott, Redmondnak \"nincs kifogása a Flash támogatása ellen\", amellyel nyilván az Apple által indított hadjáratra utalt. Amint arról beszámoltunk, az Apple az iPhone okostelefonon sem támogatja a Flasht, sem pedig az április elején megjelenő, internetezésre szánt iPad készülékén. Steve Jobs, a vállalat vezetője többször élesen támadta az Adobe-t a Flash erőforrásigénye és teljesítménye miatt. \"Lassú és bugos\", mondta az Adobe platformjáról Jobs.

Az Adobe Flash az internet legnépszerűbb interaktív médiaplatformja, a webes animációk, videók és játékok de facto szabványa. Sokan úgy vélekednek, hogy a HTML5 és a CSS3 hosszú távon képesek leváltani a Flasht, és akár igazuk is lehet, de ettől még megkérdőjelezhetetlen, hogy ma még a weboldalak szerves része a Flash és úgy tűnik egy ideig még az is marad. Ezért az internetesére egyre inkább alkalmas okostelefonokon kulcsfontosságú a Flash támogatása, hiszen enélkül a weboldalak jó része nem megfelelően jelenik meg, nem használható. A webes videók 75 százaléka és a játékok 70 százaléka épül Flash-re, ami ma lényegében nélkülözhetetlen, ha valaki a PC-jén megszokott webes élményt szeretné a mobilján viszontlátni.

Egyre több okostelefon fogy és egyre fontosabbá válik a felhasználók számára a mobilos böngészés. Az Apple elzárkózása a Flash támogatásától jó alkalmat teremtett ugyanakkor a rivális gyártóknak, hogy marketingszempontból fogást találjanak a cégen és termékein, illetve hogy megkülönböztették magukat.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a Windows Phone 7 Series egyik alapja a Silverlight, vagyis az operációs rendszer a Microsoft saját interaktív médiaplatformját is biztosan támogatni fogja. A Silverlight egyelőre közel sem nyert akkora teret mint a Flash, de gyorsan fejlődik. A platform előnye a Flash-sel szemben, hogy a Microsoft .NET nyelveken fejleszthetők rá alkalmazások a már megismert (Visual Studio) környezetben. Ez lényegében azt jelenti, hogy akik eddig asztali alkalmazásokat fejlesztettek, azok minimális tanulással képesek lesznek webalkalmazásokat és most már mobilos szoftvereket is készíteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról