Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 11. 09:35

Most még csak Linuxot futtat a HP Cloud

Tavaly ősszel jelentette be a HP, hogy saját infrastruktúrafelhőt indít, a szolgáltatást eddig egy szűk kör tesztelhette, most azonban mindenki számára elérhetővé vált. A bétateszt időszakában a HP semmilyen garanciát nem vállal, cserébe a listaár felét számlázza.

Tegnap nyilvános bétába ért a HP infrastruktúraszolgáltatása, amely számítási kapacitást, tárolókapacitást (objektum és blokk), tartalomtovábbítást ("content delivery") kínál a vásárlóknak, emellett lehetőség van immár adatbázis bérlésére is. Hogy az éles üzem mikor indul, továbbra sem tudni.

Egyelőre csak Linux

A HP Cloud alapját az OpenStack szoftverrendszer adja, amely KVM-mel virtualizált ProLiant szervereken fut - a hálózati eszközök és tárolók szintén a HP-tól származnak. A vállalat szerint a nyílt forrású OpenStack és szabványos API-k használatának előnye a "vendor lock-in", azaz szállítófüggőség kiküszöbölése - az ügyfél bármikor átállhat másik (OpenStack-alapú) szolgáltatásra, például a RackSpace-ére.

A zárt béta időszakában a HP Cloudján Ubuntu Linux 10.04 LTS, 10.10 és 11.04, illetve CentOS 5.6 operációs rendszert futtató virtuális gépeket lehetett használni, a kínálat a nyílt béta indulásával együtt bővült, bekerült a listába a CentOS 6.2, a Debian 6.0.3, a Fedora 16, illetve az Ubuntu két újabb verziója, a 11.10 és a nemrég rajtolt 12.04 LTS is. Egyelőre hiányoznak a támogatott operációs rendszerek közül a Windowsok, ezek érkezését a HP későbbre ígéri, de időpontot nem ad meg a cég.

Továbbra is hat különféle méretű virtuális gépet lehet bérelni a HP Cloudon, a legkisebb, XS jelű rendszer csupán egy processzormagot, 1 gigabájt memóriát és 30 gigabájt háttértárat tartalmaz, ezért óránként mindössze 4 centet számláz a cég. A legnagyobb, XXL instance 8 processzormagot, 32 gigabájt operatív tárat és 960 gigabájt lemezterületet ér el, ennek ára óránként 1,28 dollár. Az adatfeltöltés ingyenes, a letöltések után pedig sávosan kell fizetni - az első gigabájt ingyenes. A nyilvános bétatesztet a HP a szolgáltatás tökéletesítésére, a felmerült hibák kijavítására szeretné használni. Ebben az időszakban a vállalat semmilyen garanciát nem vállalat a HP Cloudra, cserébe 50 százalékos engedményt ad az ügyfeleknek az árakból.

Objektum- és blokktárolás, adatbázis

A publikus bétával együtt indul a Cloud Object Storage szolgáltatás, ahol egyben legfeljebb 5 gigabájtos objektumok tárolhatók - az ennél nagyobbakat automatikusan több részletre darabolja az Object Storage. Fizetni a tárolt adatok és a tranzakciók és a letöltések után egyaránt kell, egy gigabájt havi 10-12 centbe kerül, ezer tranzakció 1 cent, a letöltéseknél pedig sávos árazást vezet be a HP, egy gigabájt havi 5-12 cent, az első gigabájt pedig ingyenes.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A zárt bétában most induló blokktároló szolgáltatás keretében legfeljebb 2 terabájtos lemezterületet lehet bérelni a HP Cloudoni, amelyet tetszőleges fájlrendszerre formázhat az ügyfél. Szintén zárt bétában kezdődik meg az adatbázis-szolgáltatás tesztelése, amely a nyílt forrású MySQL-en alapul. A privát bétában levő szolgáltatások igénybe vételéért egyelőre nem kell fizetni, viszont kizárólag olyan ügyfelek használhatják őket, amelyek más HP Cloud szolgáltatásnak előfizetői. Egyelőre nem tudni, az éles induláskor mennyibe kerül a blokktárolás és az adatbázis.

Az infrastruktúraszolgáltatásokkal együtt a HP azt is bejelentette, közel 40 cég települ be a HP Cloudba, ennek eredményeképp elérhetők lesznek egyebek mellett az EnterpriseDB, Xeround, CloudOpt, RightScale, ScaleXtreme, CloudBees, Corent, Engine Yard és Gigaspaces termékei is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról