Szerző: Koi Tamás

2010. február 26. 13:30

Éjjel mehet a fájlcsere a Pannonnál

A mobilinternetes érában most köszön vissza a Matáv, illetve a Matávnet által évekkel ezelőtt bevezetett konstrukció, mely a kevésbé zsúfolt éjszakai órákban olcsóbban, vagy átalánydíjért cserébe tette lehetővé az internetezést.

A Pannon hétfőn várhatóan új mobilinternetes tarifacsomagot illeszt be kínálatába Pannon Internet Prémium néven, mely a hazai előfizetések közül elsőként vezeti be a piacra a hangtarifáknál a kezdetek óta alkalmazott - azóta háttérbe szorult - idősávos rendszert. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a díjcsomagra előfizetők különböző időszakokban más-más adatforgalmi limit mellett internetezhetnek majd. A Pannon az éjszakai idősávban nem bünteti a peer to peer felhasználást sem, azaz azt a felhasználási módot, melyet az operátorok többnyire az aránytalanul nagy hálózati terhelésre hivatkozva rendre a használhatatlanságig korlátoznak.

A Pannon Internet Prémium díjcsomag bruttó 8990 forintos havidíjért cserébe kínál összesen 45 gigabájtnyi adatforgalmat. Az ügyfelek ebből 15 gigabájtot 7:00 és 24:00 óra közt használhatnak fel, a fennmaradó 30 gigabájtot pedig az ezen kívül eső időszakban forgalmazhatják le. A szolgáltató a 7-24 órás időszakban a fájlcserét nem tiltja, azonban jelentősen, 32/32 kbps-re korlátozza a feltöltési és letöltési sebességet. Éjszaka ezt a korlátozást feloldják, így ebben az időszakban bármilyen fájlcserélő és fájlmegosztó szolgáltatás teljes sebességgel használható.

Az adatforgalmi keret elérése után az operátor nem számláz forgalomtúllépési díjat, helyette az ÁSZF-ben meghatározott garantált értékekre csökkenti a letöltési és feltöltési sebességet (kivéve a fájlmegosztó szolgáltatásoknál, ahol a sávszélesség a már fentebb is említett 32/32 kbps-re csökken). Az operátor a Pannon Internet Prémium tarifacsomag esetében is 1 kilobájtos egységekben méri az adatforgalmat.

A szolgáltató jelenlegi, korlátlannak nevezett díjcsomagja, a Pannon Internet Éjjel-Nappal Flexi nem tartalmaz semmilyen forgalmi limitet, a havonta 5490 forintba konstrukció azonban csak a képi és szöveges tartalmak böngészését és az e-mailezést tolerálja, más forgalom esetében - ha az előfizető hét egymást követő napon eléri az 1,5 GB-os limitet - jelentősen korlátozza a letöltési és feltöltési sebességet.

A Pannon februári, évértékelő sajtótájékoztatója kapcsán jelezte, hogy új konstrukcióival kíméletlen versenyre készül a hazai mobilpiacon. A cég február elején vezette be portfóliójába a \"Hívás\" tarifacsaládot, mely nem időalapon, hanem a hívások darabszáma alapján számláz, március elsejétől pedig érkezik az idősávos Pannon Internet Prémium - mindkét szolgáltatás egyedülálló újdonság a hazai piacon.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.