Szerző: Koi Tamás

2010. február 24. 15:29

Portugáliában is a Pannon partnere építi az LTE-hálózatot

A kínai mobilhálózatieszköz-gyártók egyre több európai szolgáltatóval kötnek megállapodást a jelenlegi infrastruktúra továbbfejlesztéséről, illetve az újabb technológiák bevezetéséhez adott technológiai, műszaki háttérről.

A Huawei mellett a ZTE a másik olyan ismert ázsiai gyártó, mely nyomott áraival indul versenybe az olyan, Európai gyökerű, patinás cégekkel szemben mint a Nokia-Siemens Networks vagy az Ericsson. A ZTE Európában elsőként a Pannonnal egyezett meg arról, hogy a szolgáltató budapesti LTE-tereptesztjéhez szükséges infrastruktúrát biztosítja, később pedig, megegyezés alapján a teljes hálózat továbbfejlesztését vállalja.

A kínai gyártó a héten az Optimusszal, Portugália harmadik legnagyobb mobilszolgáltatójával is megállapodott a hálózat továbbfejlesztéséről, illetve LTE-tesztről. Az Optimus jelenleg az Ericsson és a Huawei eszközeit használja, előbbit a 2G-s, utóbbit a 3G-s hálózati adatátvitelhez. A ZTE SDR-platformjával (Software Defined Radio) az Ericsson rendszereit váltják le, illetve újítják fel Portugáliában.

A hálózat fejlesztése és a tesztelés a mediterrán ország négy központi régiójában kezdődik, és megfelelő eredmények esetén újabb régiók csatlakoznak az ütemhez. Az LTE-hálózat kereskedelmi üzemének rajtjával kapcsolatban egyelőre nincs céldátum. Az Optimus egyébként régi partnere a ZTE-nek, a szolgáltató elsősorban telefonokat vásárol a kínai gyártótól.

A Pannon két hete jelentette be, hogy április folyamán a ZTE közreműködésével LTE-tereptesztet indít Budapest belvárosában és déli részén, valamint egy vidéki városban. A szolgáltatónál úgy kalkulálnak, hogy a kínai gyártó megoldásával jelentősen olcsóbban építhető ki az új hálózat, mint a nagy európai riválisok technológiáival.

LTE tereptesztet Magyarországon a Vodafone is végez több mint egy éve, a brit tulajdonú operátor partnere a Huawei. A T-Mobile mindeddig nem nyilatkozott arról, mikor kívánja tesztelni a technológiát, és kiket választ partneréül a hálózat továbbfejlesztéséhez.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról