Szerző: Koi Tamás

2010. február 22. 12:43

Zöld utat kaphat az Uniótól a T-Mobile és az Orange egyesülése

Mégis lezárulhat időben a T-Mobile és az Orange angol leányvállalatok összeolvadási folyamata, az európai szakpolitika ugyanis kiszivárgott információk szerint nem találja versenyügyi szempontból aggályosnak a fúziót.

Nagy-Britannia előfizetői részesedést tekintve sorrendben harmadik és negyedik mobilszolgáltatójának egyesülése kapcsán február elején merült fel először, hogy a felek szándékai ellenére csak késve, vagy egyáltalán nem jöhet létre az új vállalat, mely a szigetország legbefolyásosabb mobilszolgáltatója lenne. Az egyesülés ellen mind az angol versenyhivatal, mind a telekommunikációs szabályozó hatóság (Ofcom) felemelte a hangját, nem beszélve a két nagy konkurenciáról, az O2-ről és a Vodafone-ról.

A brit versenyhivatal végül az Európai Bizottság versenyügyi hivatalának a közbenjárását is kérte azért, hogy a testület mondja ki, a fúzió egyenlőtlenné tenné versenyt az angol mobilpiacon, hiszen a két cég összesen az előfizetők 37 százalékát tudhatja magáénak, nem beszélve a virtuális szolgáltatók (pl. Virgin) ügyfélbázisáról, amivel a piaci részesedés 40 százalék felé emelkedne.

Az egyesüléssel kapcsolatos aggályok ugyanakkor nem csak a piaci részesedés miatt merültek fel: a két cég összesen kétszer annyi spektrummal rendelkezne, mint a Vodafone és az O2 együttvéve, valamint tízszer annyival, mint a legkisebb önálló piaci szereplőnek számító 3. A Financial Times riportja szerint végül ez volt az a pont, ahol engedett a két cég azért, hogy az Európai Bizottság zöld utat adjon a fúziónak: a cégek vállalták, hogy a tulajdonukban lévő 1800 MHz-es spektrumok egynegyedéről lemondanak az egyesülés után.

A Sunday Telegraph belső forrásoktól kiszivárgott információi szerint ezek után nem kérdéses, hogy az európai döntéshozók jóváhagyják az egyesülést, a döntés után pedig aligha lesz más választása a brit szabályozó testületeknek. A Deutsche Telekom tulajdonában álló T-Mobile és a France Telecomhoz tartozó Orange tavaly szeptemberben jelentette be, hogy az idei év első felében közös erővel folytatják a harcot a szigetország mobilpiacán - ezt a mentetrendet minden jel szerint tartani tudják majd a felek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról