Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Mérnöki-tudományos cloudot indított az SGI

Bodnár Ádám, 2010. február 15. 11:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Ha cloud computingról esik szó, rendszerint üzleti alkalmazások futtatására gondol mindenki, pedig a technológiát mérnöki-tudományos területen is be lehet vetni.

Cyclone néven műszaki-tudományos irányultságú cloud-szolgáltatást indított az SGI. A lépéshez alighanem az a felismerés vezetett, hogy a jelenleg elérhető népszerű cloud-szolgáltatások, mint amilyen a Microsoft Azure vagy az Amazon EC2, nem igazán alkalmasak számításintenzív, masszívan párhuzamos kód futtatására. Ezt leszámítva a Cyclone mögött ugyanaz a filozófia áll mint az üzleti célú cloud-szolgáltatások mögött, vagyis a számítások "láthatatlanul", egy felhőben zajlanak, a felhasználó csak leadja a "megrendelést", azaz feltölti az alkalmazást és az adatokat, végül megkapja a számítási eredményeket.

Az SGI kétféle szolgáltatást kínál, lehet bérelni pusztán infrastruktúrát a felhasználó által választott mérnöki-tudományos alkalmazás futtatására, vagy akár magát az alkalmazást is, amelyet az SGI előre telepít és teljes körűen támogat, már csak fel kell tölteni adatokkal. A támogatott szoftverek között megtalálhatók áramlástani modellezésre, végeselem-analízisre, biológiai, kémiai, ontológiai modellezésre szolgáló programok: az OpenFOAM, a NUMECA, az Acusolve, az LS-Dyna, a Gaussian, a Gamess, az NAMD, a Gromacs, a LAMMPS, a BLAST, a FASTA, a HMMER, a ClustalW és az OntoStudio, de az SGI tájékoztatása szerint a lista a jövőben folyamatosan bővülni fog a legnépszerűbb mérnöki-tudományos alkalmazásokkal.

Az SGI Cyclone szolgáltatás a vállalat Xeon- és Itanium-alapú szervereire épül, jelesül az Altix, Altix ICE és Altix XE gépekre, amelyekhez NVIDIA Tesla vagy AMD FireStream GPU-gyorsítást is igénybe lehet venni, valamint a Tilera fixpontos koprocesszorait. Az adatok tárolásáról SGI InfiniteStorage tárolók gondoskodnak. A szolgáltatásként igénybe vett infrastruktúrán Red Hat vagy SUSE Linux operációs rendszer fut SGI ProPack, Altair PBS Professional és SGI ISLE kiegészítésekkel.

"Az ügyfelek az interneten keresztül elérhetik a világ legfejlettebb, leggyorsabb számítógépeit és a használat alapján fizethetnek" - mondta a bejelentés kapcsán Mark Barrenechea, az SGI elnök-vezérigazgatója. "A Cyclon lehetővé teszi az ügyfelek számára hogy az üzletre koncentráljanak és ne kelljen a komplex számítógépek és az infrastruktúra miatt aggódniuk."

A Cyclone ára 95 dollárcent óránként és processzormagonként.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.