Szerző: Bizó Dániel

2010. február 12. 14:57

Gigantikus gyárat tervez a Toshiba

Hatalmas memóriagyár építésére készülődik a Toshiba, jelentette a japán Nikkei üzleti napilap. A beruházás eredményeként a vállalat NAND flash termelési kapacitása a duplájára ugrana, és megelőzné a Samsungot is.

A Toshiba a japán Mie prefektúrában (Oszakától keletre) tervez egy gigantikus, 800 milliárd jenes, vagyis 8,9 milliárd dolláros beruházást véghezvinni, állítja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a legnagyobb japán üzleti lap, a Nikkei. A beruházás eredményeként egy csúcstechnológiájú és hatalmas kapacitású memóriagyár létesülne, ahol a 20 nanométeres csíkszélességű vagy alatti tartományban mozgó félvetezőeljárással termelnének NAND flash chipeket. Az építkezések 2010 közepén kezdődhetnek.

A Nikkei úgy tudja, hogy a gyár tervezett kapacitása nagyjából havi 250 ezer szilíciumszelet lesz, amivel a Toshiba lényegében megduplázná jelenlegi termelési mennyiségét, így a világ legnagyobb NAND-gyártója, a Samsung Electronics jelenlegi kibocsátását is messze meghaladná. Egy ekkora gyár 20 nanométeres osztályú eljárással havonta nagyságrendileg 100 millió darab 8 gigabájtos  MLC NAND flash chipet képes produkálni.

A NAND chipekre egyre nagyobb kereslet mutatkozik elsősorban az okostelefonok, videokamerák és SSD-k révén, de az emberiség által előállított digitális adattömeg általános gyors növekedése is. A NAND flasht a Toshiba egy mérnöke találta fel mintegy negyed évszázaddal ezelőtt.

A Toshiba egy közleményében gyakorlatilag elismerte a tervek létezését, ugyanakkor a számokat nem erősítette meg. Közölte, hogy egyelőre nincs végleges döntés, és alaposan kiértékelik a piaci környezetet, mielőtt véglegesítik a beruházás részleteit. A modern félvezetőgyárak létesítése hatalmas kockázatokkal terhelt, mivel nemcsak csillagászati összegeket emésztenek fel, hanem olyan chipeket fognak gyártani, amelyek még nem léteznek, és olyan igényeket igyekeznek kielégíteni, amelyekkel kapcsolatban csak előrejelzésekre lehet támaszkodni. A hatalmas költségek miatt ráadásul a félvezetőgyárak gazdaságossága szempontjából rendkívül fontos a magas, 90 százalék feletti kapacitáskihasználtság.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról