Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Az Adobe szerint az Apple a hibás mindenért

Dojcsák Dániel, 2010. február 03. 15:42
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Egymásra mutogat az Adobe és Steve Jobs, Az iPad bemutatásával újra feléledtek az indulatok azzal kapcsolatban, hogy miért nincs Flash-támogatás az Apple mobil eszközein, Kevin Lynch, az Adobe műszaki vezetője próbálja csitítani a kedélyeket.

Az Apple iPad megjelenésekor az érdeklődők szomorúan vették tudomásul, hogy a slate tablet gép nem támogatja a webes videók 80 százalékát, illetve a hirdetések nagy részét és az interaktív alkalmazások többségét megjelenítő Adobe Flash-t, noha Jobs minden eddiginél jobb webes élményt ígért a készülék kapcsán. Az elvakult rajongók elhitték, hogy azért nem támogatott az Adobe interaktív médiaplatformja, mert már jön a HTML5, vagy éppen azért mert az Adobe nem akarja.

Lehetne Flash iPhone-ra is, ha az Apple engedné

"Készen állunk arra, hogy engedélyezzünk a Flash-t ezeken az eszközökön, amennyiben az Apple megengedi felhasználóinak, hogy használják azt, de jelenleg nem érkezett igény az együttműködésre az Apple-től, hogy ez megtörténhessen" - írta egy blogbejegyzésben Kevin Lynch, az Adobe műszaki vezetője. Lynch szerint a cupertinói vállalat belerondít a web nyitott ökoszisztémájába és szabadságába, hiszen nem engedi, hogy a felhasználók maguk válasszák ki, hogyan szeretnének kapcsolatba kerülni a tartalmakkal és alkalmazásokkal. Az Adobe szerint a nyitott modell sokkal hatékonyabb hosszútávon, mint az elfalazott megoldás, amit az Apple is használ. A gyártó megpróbálja eldönteni, hogy a felhasználó mit és hogyan nézhet meg a weben az eszközén keresztül, s egyedileg bírálja el, hogy milyen tartalmak lesznek engedélyezve, s mik tiltva.

A nagy szavak mellett Lynch azzal védekezik, hogy az Adobe jelenleg is fejleszti tovább a Flash Player 10.1-et, hogy jobban működjön az Android, Blackberry, Symbian és Palm eszközökön, s itt nem csak az okostelefonokra gondol, hanem a tabletekre, netbookokra és egyéb MID-ekre is, ahol a Flash-t klasszikusan gyenge teljesítmény jellemzi. A lényeg viszont az, hogy az Adobe minden platformon dolgozik, kivéve az Apple-t. Steve Jobs szerint azonban a Flash lassú és bugos, tönkreteszi az Apple-felhasználók élményét és ezért nemkívánatos vendég az iPod touchon és iPaden is futó Phone OS-en

A HTML5 sem olyan fenyegető

Sokak szerint a HTML5 elterjedésével a Flashnek lőttek, s a legtöbb ember szerint eljött az idő, hogy az Adobe platformjának dominanciája megtörhetővé váljon. Lynch viszont azt mondja, "nem hiszem, hogy az egyik kiváltaná a másikat, ma biztosan nem, s talán a távoli jövőben sem. Az Adobe támogatja a HTML fejlődését és mindig figyelünk arra, hogy újabb képességekkel ruházzuk fel a szoftverünket, ahogyan ez a fejlődés megtörténik. Ha a HTML mindent képes lenne megcsinálni, amit a Flash, az bizonyosan sok erőfeszítéstől megkímélne minket, de ez a helyzet nem fog előállni."

A szakértő emlékeztet arra is, hogy jelenleg a HTML5 előtt a legnagyobb akadály a böngészőkben való támogatottság. Ugyan a Google Chrome éppen most lépte át az 5 százalékos küszöböt, a Safari továbbra sem erősödik, így csak éppen a felhasználók 86 százaléka által használt böngészők nem támogatják jelenleg a HTML5-öt. Ez persze az Internet Explorer átállásával könnyen változhat, de ennek ellenére, ha most váltana a világ a HTML5-ös videózásra, akkor az visszavetné a felhasználókat és a tartalomszolgáltatókat a webes videó sötét középkorába, ahol az inkompatibilitási problémák napi szinten megkeserítik mindenkinek az életét.

Az Adobe a fejlesztő eszközökből él, nem a lejátszókból

Így az Adobe nem fél a következő években a HTML5 miatti összeomlástól, sőt, figyeli a piac változásait, s ha úgy alakul, hogy a fejlesztők mindent HTML5-ben készítenének szívesen, akkor a Flash és a Dreamweaver sokkal erősebb támogatást kap majd a HTML5, CSS3 és JavaScript kimenetek támogatására. Lynch azt mondja, "mi támogatunk bármilyen technológiát és formátumot, ami lehetővé teszi az ügyfeleinknek, hogy elérjék céljaikat".

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.