:

Szerző: Koi Tamás

2010. február 3. 11:30

Olaszország úgy kezelné a videomegosztókat mint a tévéadókat

A videomegosztó oldalak működését jelentősen befolyásoló, precedensértékű határozat léphet életbe hamarosan Olaszországban: a videomegosztó portálokra ugyanazok a szabályok vonatkozhatnak mint a tévécsatornákra.

Aki videót oszt meg, műsorszolgáltatóvá válik

Az olasz kormányzat tervei szerint a népszerű videomegosztó oldalaknak ugyanazokkal a feltételekkel kellene működniük, mint a tévécsatornáknak - derül ki a Wall Street Journalhoz eljutott határozattervezetből. A szabályozás, mely értelemszerűen csak Olaszország határain belül lenne érvényes (bár arról nem szól a fáma, pontosan hogyan értelmezik a politikusok a határokat az interneten) a helyi vezetés szerint szükséges, a tartalommegosztó oldalak üzemeltetői viszont állítják, ezzel gyakorlatilag ellehetetlenül a működésük.

A médiaszabályozási tervezet szerint minden olyan oldalnak, mely tartalmában a szerzői jog által védett videókat tesz közzé, engedélyt kellene kérnie a szerzői jog tulajdonosától a viszontközléshez, ráadásul mindehhez műsorterjesztési licenccel is kellene rendelkeznie az olasz médiahatóságtól. \"Ha jogvédett (video)tartalmat használ fel az oldalán valaki, akkor az szerkesztett tartalomnak minősül, vagyis műsorszolgáltatóvá válik, akit ugyanúgy kell kezelni, mind minden más műsorszolgáltatót\" - érvelt a határozat mellett Paolo Romani, a médiahatóság működéséért felelős helyettes államtitkár.

A szabályozási tervezet mindemellett általánosan felelőssé tenné a műsorszolgáltatókat a videók tartalmáért, vagyis ha egy videostream bármilyen módon jogsértő, azért nem a készítőt, hanem a továbbítót, illetve a közlőt tenné felelőssé az olasz vezetés. Ez a joggyakorlat Európában precedensértékű lehet, a kontinensen ugyanis soha, egyetlen állam sem törekedett arra, hogy a felhasználók által készített tartalmakért a tartalommegosztó oldalakat tegye felelőssé.

Tiltakozik a Google

A határozat - amennyiben életbe lép - elsősorban az olyan, nagy népszerűségnek örvendő videomegosztó portálok működésére lehet kihatással, mint a YouTube, nem véletlen, hogy a Google és a Yahoo a múlt hónapban élesen tiltakozott Romaninál a határozat ellen. Az államtitkár végül ígéretet tett a tartalomszolgáltatóknak, hogy a szabályozás a blogszférára nem vonatkozik majd.

\"Mindenféle törvényi keret, mely megpróbálja a hagyományos médiumok működési szabályait ránk erőltetni, gyakorlatilag lehetetlenné teszi számunkra a fejlesztést és a befektetést\" - panaszkodott a határozattervezetet értékelve Marco Pancini, a Google helyi illetékese. A céget az általa közzétett videotartalmak miatt egyébként már korábban is az olasz igazságszolgáltatás elé citálták: a milánói bíróságon jelenleg is zajlik az az eljárás, mely azért indult a vállalat ellen, mert az egyik portálján egy fogyatékkal élő gyerek bántalmazásáról hosztolt videót.

Szintén egy milánói bírósági határozat értelmében kellett nemrégiben a Google-nak a Mediaset SpA. által készített tévés produkció felvételeiről készült klipeket eltávolítani a YouTube-ról. A Mediaset tulajdonosa egyébként az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.