Szerző: Koi Tamás

2010. február 2. 16:19

Barcelonában jön az első LTE-s mobiltelefon

Még ebben a hónapban bemutatkozhat az első LTE-kompatibilis mobiltelefon. A prototípust Japán legnagyobb mobilszolgáltatója, az NTT DoCoMo számára készítik.

A fejlett mobilhálózat képességeit kihasználó mobilba egy több cég koprodukciójában készülő chip kerül: iparági forrásoktól származó információk szerint a vezérlő az NEC, a Panasonic, a Fujitsu és az NTT DoCoMo közreműködésével készült. Az operátor részvétele a projektben nem meglepő: Japánban egyáltalán nem szokatlan, hogy a mobilszolgáltatók diktáljanak a gyártóknak, illetve több készülék gyártását a technológiai alapoktól kezdve maguk koordinálják.

Az LTE-kompatibilis mobilt a két hét múlva kezdődő barcelonai Mobile World Congress egyik standján mutatják majd be működés közben. A tervek szerint a készülékkel HD-videót streamelnek majd, mindazonáltal aligha valószínű, hogy a technológia piacát a valós idejű, nagyfelbontású videózás gerjeszti, ahogy a 3G-t sem a kezdeti elsődleges felhasználási területnek tekintett videotelefonálás adta el.

Szintén HD-video streammel demózták az LG első, mobiltelefonokba építhető LTE chipjét, melynek fejlesztési fázisa 2008 decemberében ért finisbe. A koreai gyártó az LTE technológia egyik legnagyobb zászlóvivőjének számít: a cég kísérleti LTE-terminálját használta a német T-Mobile is az első LTE-tesztfázis során, melynél 170 megabit/másodperces letöltési és 50 megabit/másodperces feltöltési sebességet sikerült mérni a folyamatosan mozgásban lévő végponton.

Az elméleti síkon ennél tartósan kevesebb, 50 Mbps letöltési sávszélességet kínáló LTE technológiával a gyakorlati alkalmazás során valójában tipikusan 15 Mbps letöltési sebességet ígérnek jó körülmények közepette, miközben a teljesen IP-alapú felépítésnek köszönhetően 5-20 milliszekundumra szorul le a hálózat késleltetése, szemben a HSPA-val jelenleg elérhető 50-90 milliszekundummal, és 2-3 megabittel. Nyilvánvaló, hogy a szélessávú mobilinternet ezzel továbbra sem válik versenyképessé a vezetékes technológiákkal, a hálózat azonban várhatóan a jelenleginél hatékonyabban tudja majd kiszolgálni a csatlakoztatott klienseket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról