Szerző: Koi Tamás

2010. február 2. 14:36

Jobban fogható az ingyenes digitévé Budapesten

Februártól sokkal kedvezőbb vételi körülmények mellett tudja nyújtani földfelszíni sugárzású digitális tévéadását a budapestieknek az Antenna Hungária - derült ki a cég mai sajtótájékoztatóján.

Az Antenna Hungária kereskedelmi szolgáltatása, a MinDig TV 2008 decemberében indult Magyarországon, hosszas - elsősorban a fővárosra koncentráló - tesztelést követően. A szolgáltatás vétele az éles üzem indulását követően azonban éppen Budapesten, ráadásul főképp a belső kerületekben nem volt biztosított, olykor még megfelelő tetőantennával sem.

A fővárost lefedő két adótorony teljesítményét a Magyar Honvédség - egyébként már évek óta nem használt - katonai célú frekvenciáival való interferencia miatt kellett korlátoznia az Antenna Hungáriának. Ezt a korlátozást oldják fel - egyelőre csak részlegesen - február közepétől, így mindkét multiplex ERP értéke (Effective Radiated Power, azaz effektív kisugárzott teljesítmény) jelentősen, 6,3 és 10 kW-ról 40 kW-ra emelkedik Budapest körzetében. Az adók teljesítménye a simulcast sugárzás végével, azaz az analóg adások lekapcsolásával (erre 2011. december 31-én kerül sor) tovább nő majd.

Beindult a szekér

A szolgáltatás népszerűsége mindettől függetlenül tavaly decemberben új csúcsot ért el, olyannyira, hogy Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária vezérigazgatója szerint az ingyenesen fogható DVB-T adás már a fizetős szolgáltatásoktól is átcsábít nézőket. A MinDig TV térnyerése részben a lefedettség, valamint a csatornaválaszték bővülésének, részben pedig a szolgáltatás vételéhez szükséges eszközök piacán tapasztalható árcsökkenésnek, továbbá a hatékony kampánynak köszönhető - mutatott rá a cégvezető.

\"\"

Az Antenna Hungáriának ráadásul eltökélt szándéka mind a lefedettség, mind a csatornaválaszték további bővítése: idén év végéig legalább egy szabadon fogható, ingyenes tévécsatornát kíván bevezetni műsorválasztékába a szolgáltató, a lakossági elérés pedig négy újabb telephely bekapcsolásával idén év végére eléri majd a 95 százalékot.

Fenech a tartalombővítési terveket illetően megerősítette azt a korábbi lapértesülést, miszerint az Antenna Hungária idén - vélhetően csak kísérleti jelleggel - 3D-s adást is kíván továbbítani a DVB-T hálózaton, igaz, hogy pontosan milyen technológiai háttérrel, és milyen tartalmakat, azt egyelőre nem tudta megmondani a cégvezető. A promóciót tekintve az Antenna Hungária most elsősorban a HD-s tartalmakkal próbálja eladni a szolgáltatást (a kampányok a Téli Olimpiára, valamint a futballvébére koncentrálnak majd), a cég emellett hosszabb, tematikus szpotok gyártásáról és sugárzásáról egyezett meg a Magyar Televízióval.

A szolgáltatás további térnyeréséhez hozzájárulhat az is, hogy a MinDig TV vételéhez szükséges MPEG4 dekóderek és más vevőkészülékek ára átlagosan a felére esett tavaly. A cég várakozásai szerint a legolcsóbb dekóderhez év végére már 10 ezer forint alatti összegért is hozzá lehet majd jutni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról