:

Szerző: Bodnár Ádám

2000. augusztus 11. 10:33

Az eljövendő év Intel processzorai; bye-bye Rambus

Bár a legújabb hírek az Intel Pentium 4 késéséről számolnak be, szakértők szerint a 2000 évi karácsonyi piacon már a boltokban láthatjuk. Az első példányok 1,4 GHz sebességen jelennek meg, és a tervek szerint egy éven belül bemutatják a 0,13 mikronos kivitelű változatot, ami akár 2 GHz indulósebességet is elérhet.

Ám addig sem maradunk új Intel proceszorok nélkül, a 2001-es év két újdonságot is tartogat. A Tualatin a jelenlegi Pentium III processzorok továbbfejlesztett változata. A legfőbb újdonságok: 0,13 mikronos gyártástechnológia, megnövelt méretű másodszintű cache (512 kbyte) és 200 MHz buszsebesség.

Az olcsó gépek piacán az Intel a Timna-t dobja be. Ez a processzor tulajdonképpen a Celeron még olcsóbb verziója, amely egyben memória- és grafikus vezérlőt is tartalmaz. Később a Timna megjelenik mobil kivitelben is. A Celeron sorozat is megváltozik kicsinyég: a sokat szidott 66 MHz buszsebességet 100 MHz-re emeli az Intel, amely egyértelműen óriási teljesítménynövekedéshez vezet.

Ezek mellett gőzerővel folyik majd a Northwood fejlesztése, amely a Pentium 4 0,13 mikronos kivitelű kiadása lesz. Ezt a processzort 2001 végén tervezi megjelentetni az Intel, várhatóan 2 GHz körüli sebességen debütálnak az első darabok.

A elemzők szerint az Intel természetesen nem fogja erőltetni a Rambus memóriák használatát, hiszen már bebizonyosodott, hogy életképtelen piaci egoldásról van szó. Bár természetesen a Pentium III és Pentium 4 processzorokhoz készülnek Rambus DRAM-ot támogató lapkakészletek, minden processzorhoz választhatunk alternatív megoldást. Szakértők szerint akár még a Northwood processzorhoz is kapcsolhatunk majd SDRAM memóriát, ha kedvünk és pénztárcánk úgy kívánja. Az alternatív gyártók (VIA, ALi, SiS) révén pedig biztosítottnak látszik a DDR SDRAM támogatás, ami komolyan kihúzhatja az Intelt a saját maga felállította kelepcéből.

Az utóbbi hetekben-hónapokban tomboló memóriaháború egyébként meglehetősen érzékenyen érinti a Rambus-t, és a befektetői is elbizonytalanodni látszanak. Ezt támasztja alá, hogy a cég részvényeinek értéke a június végi 120 dollár feletti árfolyamról ma már egészen 70 dollárig csökkent, és az esés várhatóan tovább folytatódik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.