Szerző: Koi Tamás

2010. január 25. 12:02

Jelentősen mérsékelték egy fájlcserélő rekordbüntetését

Harmadfokon jelentősen enyhítették annak az amerikai nőnek a büntetését, akit tavaly jelentős összegű anyagi kár megtérítésére ítélt a bíróság.

Egy minnesotai bíró múlt pénteki ítéletében 54 ezer dollár (ez napi árfolyamon számolva nagyjából 10,3 millió forint) megfizetésére kötelezte Jammie Thomas-Rassetet, azt az amerikai nőt, akit tavaly másodfokon kétmillió dollár anyagi kár megtérítésére ítéltek az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (Recording Industry Association of America - RIAA) által indított perben. A nőt illegális fájlcserével vádolták.

A tavaly nyáron kiszabott, kétmillió dolláros büntetés mindeddig példa nélkül áll a nemzetközi törvényhozás gyakorlatában - eddig soha, egyetlen magánszemélyt sem ítéltek ekkora összeg megfizetésére hasonló vádban. Az ügyre elsősorban az irányította rá a közvélemény figyelmét, hogy a vádlottat bár eredetileg ezernél is több zeneszám megosztásával gyanúsították, végül csak 24 dal esetében tudták rábizonyítani az illegális tevékenységet.

A 2007 őszén meghozott elsőfokú ítélet szerint Jammie Thomas-Rassetnek minden megosztott számért 9250 dollár, azaz összességében 222 ezer dollár anyagi kárt kellett megfizetnie. A másodfokú tárgyaláson ezt az összeget zeneszámonként 80 ezer dollárra, azaz összesen mintegy 1,92 millió dollárra emelték.

A fellebbviteli bíró múlt pénteki ítéletében a tavaly hozott ítéletet \"szörnyűnek\" és \"sokkolónak\" nevezte, hozzátéve, hogy a most kiszabott 54 ezer dolláros (zeneszámonként 2250 dolláros) kártérítési összeg is jelentős és elég kemény ahhoz, hogy a nőt eltántorítsa a későbbiekben a hasonló tevékenységtől. A fájlcseréért kiszabható bírság Minnesotában egyébként 750 dollártól 150 ezer dollárig terjedhet zeneszámonként.

Jammie Thomas-Rasset esetéhez hasonló annak a bostoni Ph.D. hallgatónak a pere, akit 675 ezer dollárra büntettek tavaly fájlcseréért. Joel Tenenbaum szintén fellebbezett az ítélet ellen, kisebb pénzbírság kiszabását kérve a bíróságtól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról