Szerző: Koi Tamás

2010. január 22. 15:22

Komolytalan az EU adatroaming-szabályozása

Az Európai Unió mobilos barangolás költségeit megregulázó határozatai a jelek szerint csak részben váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

A 2007 nyarán bevezetett uniós szintű roamingszabályozás hatására mára az Európai Unió állampolgárai a nemzetközösség tagállamaiba átlagosan a korábbi percdíjak feléért telefonálhatnak mobiltelefonjukkal, legalábbis ez derül ki a londoni Tariff Consultancy Ltd (TLC) felméréséből. A beszédtarifák mellett 2009-ben hasonlóképpen csökkent az SMS-ek küldésének díja, ugyanakkor az adatroaming tarifáját - melyet tavaly nyáron szabályoztak először az Unióban - nem sikerült jelentősen letörni.

Az erről született tavalyi rendelet szerint a szolgáltatók legfeljebb nettó 1 eurót számlázhatnak ki egymásnak az EU-s mobilnet-adatforgalomért megabájtonként (ennek az összegnek idén nyártól 80 eurócentre, jövő nyártól pedig 50 eurócentre kell csökkennie), a kiskereskedelmi ár uniós átlagban azonban 5,4 euró, azaz több mint ötszöröse a nagykereskedelmi árnak. A TLC szerint van olyan szolgáltató, amelyik a nagykereskedelmi ár tízszeresét számlázza az előfizetőknek, de akad olyan is, amelyik a nagykereskedelmi ár alá pozicionálja kiskereskedelmi árait.

A szolgáltatók közt hazánkban is jelentős különbség mutatkozik. Ahogy arra korábbi cikkünk is kitért, itthon a Vodafone, a Pannon és a T-Mobile a szabályozott EU-s nagykereskedelmi ár 2-9 szeresét számlázza ki az ügyfeleknek. A legmagasabb, 2500 forint/megabájtos tarifával kalkuláló Pannon idén január elsejétől a hazai szolgáltatók közül egyedüliként 10 kByte-os számlázási egységekben mér, a Vodafone-nál és a T-Mobile-nál 100 kByte a számlázás legalacsonyabb szintje (erről egyébként az uniós roamingrendelet nem tartalmaz előírást).

Az uniós beszédroaming-tarifák ettől függetlenül hazánkban is nagyságrendileg a felére csökkentek, illetve ennél nagyobb és kisebb arányú eltérések is megjelentek szolgáltatótól és a célországtól függően. Az eurotarifa maximális bruttó fogyasztói ára híváskezdeményezése esetén 2007-ben egyes hazai szolgáltatóknál elérte a 650 forintot, most legfeljebb 151,4 forintot számlázhatnak percenként a hívásindításért az uniós országokon belül az operátorok. Tavaly nyár óta él az a szabályozás is, mely a hívás felépítésétől számított fél perc után másodpercalapú számlázásra kötelezi a szolgáltatókat roamingkörnyezetben.

A TLC szerint az uniós beszédroaming tarifáját számos európai szolgáltató úgy csökkentette, hogy közben a többi zónában, más célországoknál árat emelt, így az elmúlt években több európai szolgáltatónál drágult az amerikai telefonszámok hívása, illetve az ügyfelek drágábban telefonálhatnak haza a tengerentúlról. A szervezet statisztikái szerint az eurózóna után a következő földrajzi zónában átlagosan 200, 160 és 270 százalékkal magasabb a beszédroaming percdíja, illetve az SMS-, valamint az adatroaming tarifája az európai szolgáltatóknál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról