:

Szerző: Koi Tamás

2010. január 21. 15:56

Lehúzza a rolót az egyik nagy magyar DVD-forgalmazó

Február 1-től nem ad ki több új filmet hazánk egyik legnagyobb DVD-forgalmazója, a Fórum Home Entertainment. A cég több nagy stúdióval is kapcsolatban állt, az ő filmjeiket várhatóan egy másik nagy forgalmazó veszi majd át.

A Fórum Home Enterntainment Hungary Kft. (FHE) a hét elején jelentette be, hogy kivonul a hazai filmpiacról és a jövő hónap elejétől már nem jelenít meg új műsoros DVD-ket és Blu-ray lemezeket. A cég ezután a meglévő raktárkészleteket még kiárusítja, majd teljesen megszűnik a vállalat. Az FHE forgalmazta Magyarországon többek közt a Sony Pictures, a New Line Cinema, az SPI, az ABLO, valamint más, kisebb kiadók filmjeit.

Aligha kétséges mindazonáltal, hogy a nagy stúdiók kiadványait más forgalmazók fogják majd árulni: bennfentes információk szerint a Sony Pictures vélhetően az Intercommal állapodik majd meg, de a potenciális partnerek közt van a Warner filmjeit forgalmazó Pro Video és a Select Video is. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy egyes korábbi Sony kiadványok a készlet elfogyása után nem jelennek meg újra, legalábbis ezt sugallja Stern Gábornak, az FHE helyettes ügyvezető igazgatójának nyilatkozata, melyet az origo filmklub közölt ma. A többi kiadó filmjeinek sorsáról egyelőre nincs információ.

A magyar piacra 2005-ben lépett FHE a hazai mezőny egyik meghatározó szereplőjeként elsőként adott ki tévésorozatot, díszdobozos DVD-t, valamint Blu-rayt, utóbbiak terén sokáig a piac egyetlen szereplőjének számított. Az FHE nevéhez fűződik többek közt az Oscar-nyertes Gettómilliomos, az Alkonyat, valamint az Angyalok és démonok című filmek kiadása, korábban pedig többek közt a Warnerrel karöltve számos világhírű sikerfilmet jegyzett a cég (egyebek mellett a Gyűrűk Ura trilógiát, vagy a Harry Potter sorozatot).

A forgalmazóra komoly csapást mért, amikor a Warner filmstúdió tavaly szeptember 1-től nem hosszabbította meg korábbi szerződését (a Warner filmek forgalmazási joga a korábban már említett Pro Videóhoz került), ezzel a cég forgalmának nagyjából 60-70 százalékát veszítette el. Az FHE-t mindemellett nehéz helyzetbe hozta a hazánkban működő szupermarket-láncok árképzési, visszáruzási politikája, valamint a kalózkereskedelem és az internetes letöltések erősödése is.

A cég aktív részese volt a hazai filmforgalmazók és szórakoztatóelektronikai gyártók közös kezdeményezésének is, mely a Blu-ray kiadványok magyarországi népszerűsítését tűzte ki célul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.