Szerző: Dojcsák Dániel

2010. január 20. 17:10

A betörők ellen is véd a T-Home

A Magyar Telekom kicsit kilépve a telekommunikációs területről, lakásfelügyeleti szolgáltatásba kezdett, amit ráadásul egy egyszerűen telepíthető dobozos termék formájában hoz forgalomba. Bármely lakás, nyaraló percek alatt felügyelet alá helyezhető, s a havidíjas szolgáltatás keretében a tulajdonos szemmel tarthatja mi történik a portáján.

A termék a szélessávú internet, a vezeték nélküli helyi hálózatok, a szerverszolgáltatások és az egyszerű szenzorok adta kombinációt egy viszonylag olcsón, mindenki számára elérhető csomagba gyúrta össze. A cél leginkább az átlagos otthonok védelme, ahol nem feltétlenül találhatók olyan, kiugróan értékes vagyontárgyak, melyek komolyabb ingatlanfelügyeleti megoldásokat igényelnek, de mégis megjelenik az igény a komfort és a biztonságérzet növelésére.

A Nagy Testvér figyel

Az Otthonőrző termék lelke egy központi egység, ami a lakás szélessávú internet kapcsolatát használva folyamatosan kommunikál a T-Home szervereivel, így a felhasználó bármely netkapcsolattal ellátott számítógépről, vagy akár mobiltelefonról követheti az eseményeket. A központi egységhez kapcsolódhat maximum 32 darab szenzor, amik lehetnek nyitásérzékelők, mozgásérzékelők, kamerák vagy éppen hőmérő vagy CO-detektor is. A felület az ipari szabványoknak megfelelő, így a jövőben elképzelhető, hogy további extra funkciókkal is lehet bővíteni a rendszert.

\"\"

A felhasználó a terméket egy méretes papírdobozban kapja meg, melyet otthon egyedül is könnyen telepíthet. Ha mégis gondja akadna, akkor a T-Home Szuperszerviz jó pénzért elvégzi helyette a kábelek csatlakoztatását.

Nem elég elvágni az áramkábelt

A modernebb riasztórendszerekhez hasonlóan szenzorok és a központi egység akkor is képes üzemelni, ha esetleg a hálózati áramellátás megszűnik, így a lakás ajtó előtt található villanyóra lekapcsolás nem megoldás a betörők számára. Emellett az internetkapcsolat is redundáns: mivel az áramellátás megszűnésével feltételezhetően a szélessávú kapcsolat is megszűnik, a központi egységben található egy SIM-kártya is GPRS-internet kapcsolattal, ami a videóközvetítést ugyan nehezen oldja meg, de a riasztó üzenetek kiküldésére biztosan alkalmas marad.

A lakók a csomaghoz kapnak egy pici pendrive méretű kapcsolót, amivel élesíteni vagy kioldani lehet a rendszert. Inkább megmosolyogtató, mintsem hasznos extra, hogy a riasztó élesedésének hangjelzései is szabadon cserélhetőek. A kulcsok egyedi azonosítóval vannak ellátva, így a szerveren tárolt naplófájlokban látszik, hogy ki mikor élesítette és deaktiválta a rendszert.

Csíííz

A kamerával is kiegészített csomagok esetén bármilyen riasztási esemény bekövetkeztekor automatikus rögzítés indul, az időkóddal ellátott videó pedig a T-Home szerverein landol. Alapesetben ez egy 320x240-es felbontásban 15 fps-sel történik, mivel ez a gyengébb internetkapcsolatok, például a T-Home ADSL-ek esetében sem kér több sávszélességet, mint amennyi a feltöltési szálon rendelkezésre áll, de a felhasználó ezt szabadon növelheti a kamera maximális felbontásáig.

\"\"

Ha nem történik semmi különös, vagy nincs beélesítve a riasztórendszer, a megfigyelőrendszerrel akkor is bele lehet pillantani a lakásba távolról - a rendszer webes felületen működik, illetve a későbbiekben okostelefonokkal is megoldható majd a kukkolás. Így bukik majd le a csalfa feleség, vagy a szülők szabadsága alatt házibulit szervező gyerek. A kamerák ugyan nem ipari minőségűek, de van bennük éjszakai mód, amivel sötétebb körülmények között is használható videó készíthető.

A nyitás- és mozgásérzékelők működése egyértelmű, a hőmérséklet szenzor pedig arra figyel, ha a megadott tartománytól jelentősen eltér a szoba levegője. Így azonnal tudomást szerezhet a felhasználó egy lakástűzről, de arról is, ha nyitva felejtette az ablakot. A webes felületen minden esemény visszanézhető, s a későbbiekben elképzelhető, hogy komplexebb funkciók is beépítésre kerülnek, minden csak szenzor és szoftver kérdése.

Négy csomag

A kínálatban indulásként négy csomag található. Az Alap csomag csupán egy mozgás-, egy nyitásérzékelőt és egy távirányítót tartalmaz, a Kicsi csomag már 2-2-2-t, a Közepes már 2-2 érzékelőt, három távirányítót és egy kamerát, a legnagyobb Extra csomag pedig 3-3 érzékelőt, négy távirányítót és két kamerát. A szolgáltatás havidíja 3590-től 6990 forintig terjedhet egy év hűségidő esetén. Eszközöket a csomagon felül is lehet vásárolni, igaz elég borsos áron: egy kamera például 37 ezer forintba kerül.

A szolgáltató várakozásai szerint idén tízezres nagyságrendben sikerülhet értékesíteniük az Otthonőrző csomagokat. Fontos szempont, hogy a régi beidegződéssel szemben ehhez a szolgáltatáshoz sem T-Home vezetékes telefon, sem T-Home internetelőfizetés nem szükséges, a rendszer gyakorlatilag bármilyen szélessávú internetkapcsolattal működik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról