Szerző: Bizó Dániel

2010. január 18. 15:02

Migrálni kell a Windows 2000 szervereket

Fél év múlva leáll a Windows 2000 támogatása, így azoknak az ügyfeleknek, amelyek továbbra is szeretnének magas fokú üzembiztonságot és támogatási hátteret kapni, javasolt a migráció kidolgozása.

A Windows 2000 tíz évvel ezelőtt, 2000 márciusában vált általánosan hozzáfréhetővé, és a Microsoft tízéves, pontosabban 5+5 éves életciklust vállalt rá. Az első öt év során a minden Microsoft terméknek kijáró mainstream támogatásban részesült a termék egészen 2005 közepéig, majd ezt követően életbe lépett a professzionális termékeknek kijáró bővített, vagyis extended támogatás, amely most július 13-án jár le.

Ezen időpontot követően a Microsoft nem ad ki semmiféle biztonsági frissítést és nem ad műszaki támogatást a Windows 2000 operációs rendszerekhez. Azon ügyfelek, amelyek mégis ragaszkodnak ehhez, egyesével egyedi szerződéseket kell kötniük a Microsofttal, hogy milyen támogatásra tartanak igényt, és a Microsoft ez alapján árazza be azt. Ezt az igényt minél hamarabb érdemes jelezni, a cég a támogatási ciklus lejártát követő 90 napon túl ugyanis már nem fogad be ilyen kéréseket. Lehetséges esetenkénti konstrukció kialakítása is, mikor incidensenként számláz a Microsoft.

Ha valaki nem akar támogatottság nélkül maradni, de nem akar egyedi támogatási szerződést kötni, annak migrálnia kell. A Microsoft természetesen legfrissebb szerverplatformját, a Server 2008 R2 rendszert igyekszik népszerűsíteni, és a Windows 2000 életciklusának a végével foglalkozó dedikált aloldalán is ezt helyezi előtérbe. Ehhez képest a Microsoft tudásbázisa és a migráció megtervezését segítő eszközei szerint Server 2008 R2 platformra nincs támogatott fejlesztési útvonal a 2000 felől, ugyanis legalább Server 2003 SP2-vel kell rendelkeznünk.

Az aloldalon ráadásul kiemelve virít, hogy a Server 2008 R2-re történő migrációt felmérő eszközkészlet nem támogat Server 2003 SP2-nél korábbi kiadásokat. A TechNet tudásbázis külön kiemeli, hogy a Windows 2000 Server nem támogatott migrációs alap. A problémát fokozza, hogy az első Server 2008 kiadás sem támogatta már a frissítést a 2000 operációs rendszerek felől. Ezt papíron azt jelenti, ahhoz, hogy a Microsoft vagy valamelyik partnere részéről alapesetben támogatást kaphassunk, előbb Server 2003 platformra kellene migrálnunk, majd ezt követően frissíthetünk 2008-ra, vagyis két migrációt kellene elvégeznünk.

A megoldás a legtöbbek számára valószínűleg az, hogy áttelepítik azon beállításaikat, szerver és hálózati szerepköreiket, amelyeket lehetséges, a többi konfiguráció átvitelét pedig kézzel oldják meg. Ennél nagyobb problémát is okozhat azonban, ha olyan kritikus alkalmazást futtatunk, amely nem működik Server 2008 platformon, vagy frissítésre szorulna. A kérdés körüljárásához a Microsoft létrehozott egy dedikált portált. Amennyiben 2000 Datacenter változatról van szó, úgy érdemes lehet a szerverszállítóhoz fordulni migrációs támogatásért, ez a kiadás ugyanis kizárólag így került forgalomba. A Windows 2003 telepítések 2015-ig élveznek kibővített támogatást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.