Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Atom-alapú mobil netterminál az LG-től

Bodnár Ádám, 2010. január 08. 10:26
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A CES-en bemutakozott az LG GW990, a világ első Atom-alapú okostelefonja, amely 2010 második felében kerülhet a boltokba.

A Consumer Electronics Show-n Paul Otellini, az Intel vezére bemutatta a világ első Atom-alapú készülékét, az LG GW990-et. Bár a sajtó és a hvatalos közlemény is okostelefonként említi, a GW990 valójában inkább MID, azaz mobil internetes eszköz, 5 hüvelykes, 1024x480 pixel felbontású, szélesvásznú kijelzője miatt telefonnak már nemigen nevezhető.

A GW990 lelke az Intel Moorestown platformja, amely egy 45 nanométeres Atom processzorra épülő Lincroft kódnevű integrált rendszerchipre (SoC) épül. A lapka a processzor mellett grafikus magot és DDR3 memóriavezérlőt is tartalmaz és 45 nanométeres csíkszélességgel készül. Ez a chip az alapja a decemberben elrajtolt Pine Trail platformnak is, azonban a Moorestown esetén a processzor órajele alighanem a fogyasztás és hőtermelés visszafogása érdekében alacsonyabb, emellett egy másik southbridge chip csatlakozik hozzá, a Langwell, mivel a MID-ekben egész más interfészekre van szükség mint egy netbookban vagy nettopban. Az Intel állítja, a Moorestown jóval kevesebbet fogyaszt elődjénél, de hogy a GW990-ben meddig tart ki az 1850 mAh kapacitású akku, arról egyelőre nincs információ.

Fotó: Engadget

Az Intel korábban ARM architektúrára épülő chipekkel volt jelen a tenyérgépek, okostelefonok piacán, azonban a vállalat kevés sikert ért el az olyan versenytársak ellen mint a Texas Instruments, a Qualcomm vagy a Samsung. A cég ezért taktikát váltott és inkább az x86-os chipjeit fejlesztette olyan irányba, hogy azok alkalmasak legyenek egy okostelefon működtetésére. Bár az ARM architektúra egyszerűbb felépítése miatt a chipek kevesebbet fogyasztanak és olcsóbban termelhetők, az Intel ezt a hátrányt gyártástechnológiai és K+F erőforrásai segítségével le tudja dolgozni. A teljesítmény-fölény az Intel oldalán áll, az aduász pedig az x86-kompatibilitás.

Az LG készüléke Moblin Linux 2.1 operációs rendszert futtat, amelyet az Intel kimondottan az ilyen beágyazott eszközökhöz fejlesztett ki, a Linux felett az LG telefonjairól ismert S-Class kezelőfelület működik. A készülék elegendő teljesítményű akár 720p videók lejátszásához, amelyek a videokimenet révén akár tévén is megjelenhetnek. Az eszköz természetesen támogatja a leggyorsabb HSPA mobilhálózatokat, de a Wi-Fi, a Bluetooth és a GPS-vevő sem maradt ki belőle. A GW990-ben 512 megabájt RAM és 16 gigabájt flash háttértár dolgozik, ami microSD-kártyával tovább bővíthető. A termék 2010 második felében kerül majd a boltokba, ára egyelőre ismeretlen.

"A számítástechnika ma már nincs a számítógépekhez kötve, hanem mindenütt ott van" - mondta Otellini a CES-en. "A kapcsolódási képességek, intuitív felhasználói felületek, a tartalmak és a chipek teljesítménye terén végbemenő fejlődés lehetővé teszi a számítástechnika megjelenését új területeken." A Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai kiállításon az LG GW990 mellett több más Moorestown-alapú készülék is látható volt, MID-ek, tabletek egyaránt.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.