:

Szerző: Koi Tamás

2009. december 23. 10:50

Villámgyors lesz az Opera 10.50

Az eddigi összességében leggyorsabbnak számító webböngésző, a Chrome renderelési tempóját hozhatja az Opera Software webböngészőjének új, jelenleg is készülő változata.

Az Opera 10.50 pre-alfa verziója mindezt a vadonatúj, teljesen új alapokra építkező JavaScript-motorjának, a Carakannak köszönheti, mely a stabil változatban található, és egyébként a 9.5-ös verzió óta csak kisebb-nagyobb optimalizálási folyamatokon átesett Futhark kódnevű motort váltja. Az Opera 10.50 új layout-motort is kap majd (ez lesz a Presto 2.5-ös verziója), valamint támogatni fogja a weboldalak grafikus megjelnítésének hardveres gyorsítását, hasonlóan az Internet Explorer 9-hez és a következő generációs Firefoxhoz.

A böngésző új JavaScript-motorja a SunSpider benchmarkot a fejlesztők állítása szerint hétszer gyorsabban teljesíti mint a Futhark, ám az optimalizált kód egyelőre csak windowsos környezetben érzi otthon magát (az Opera 10.50 pre-alfa egyelőre Windowsra és Macre érhető el). Az új verzió nem csak a sebesség, hanem a felhasználói interfész tekintetében is a Chrome-hoz közelít, így az alfaváltozatban megjelent többek közt a Google böngészőjénél, vagy a Firefoxnál látható prediktív URL-bevitelhez hasonló funkció.

\"\"

Az Opera 10.50-nél kis mértékben változik a böngészőfülek megjelenítése is, valamint a menüsáv ettől a változattól egy lenyílóablakban jelenik meg. Az Opera Software ezzel együtt jobb integrációt ígér a Windows 7 és Snow Leopard operációs rendszerekkel, már ami a grafikus felületet illeti.

A tesztverzió letöltése egyelőre csak a kísérletező kedvű felhasználóknak és/vagy rajongóknak javasolt, a böngésző jelenlegi állapotában ugyanis többek közt a fejlesztők saját bevallása szerint is túl sok memóriát foglal, a régebbi processzorokkal aránytalanul rossz teljesítményt nyújt, emellett Mac OS X operációs rendszert használva egyelőre nem működik a weboldalak kinyomtatása funkció.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.