Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Milyen válság? - kérdi a Red Hat

Bizó Dániel, 2009. december 23. 12:51
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Töretlenül növeli árbevételét a Red Hat, a világ vezető nyílt forráskódú szoftvereket forgalmazó vállalata. A jelek szerint a válság már rövidtávon a cég malmára hajtja a vizet, mivel az IT üzemeltetési költségeinek jelentős csökkentését ígéri a heterogén és UNIX környezetek felváltásával.

A Red Hat a november 30-án zárt harmadik negyedévében 18 százalékkal növelte árbevételét a tavalyihoz képest, ami nem a válságból történő kilábalás, hiszen a vállalat bevétele a válság alatt sem esett vissza. A növekedést a szoftverelőfizetésekből származó forgalom több mint 21 százalékos erősödése magyarázza, ami ráadásul egy extrém nyereséges üzlet, a bruttó nyereségtartalma több mint 93 százalék.

A Red Hat működése 54 millió dollár készpénzt termelt ki, készpénzállománya pedig az 1 milliárd dollárt közelíti, melyből 619 millió dollárnyit a még nem teljesített szolgáltatások tesznek ki. Egy most lezárt részvényesi csoportos per miatt kifizetett 8,75 milliód dollár miatt csökkent a kimutatott nyereség, a rendkívüli hatásokat kiszűrve azonban ötödével 46,1 millió dollárra nőtt volna az üzemi eredmény, míg az adózott profit többek közt a magasabb adótartalom miatt közel 10 százalékkal olvadt. A cég teljesítménye meggyőzte a befektetőket is, a hírek hatására cég papírjai 7 százalékot erősödtek a tőzsdén kívül.

A kitűnő pénzügyi teljesítménynek köszönhetően a cég folyamatosan fokozni tudja kutatás-fejlesztési erőfeszítéseit, miközben szoftverportfólióját szélesíti, és növelni tudja értékesítési és marketingcsapatainak büdzséjét is az ügyfelek befogása érdekében. A cég szerint sikerének egyik kulcsa, hogy rendkívüli hangsúlyt helyez az ügyfél kiszolgálására, aminek köszönhetően hat év alatt ötödszörre nyerte el a Ziff Davis felmérésében az informatikai vezetők szerint legmegbízhatóbb és legjobb értéket kínáló szoftverbeszállító címét.

A Red Hat hosszabb távú piaci kilátásai kedvezőek. A Linux-alapú operációs rendszerekből befolyó bevételek  2013-ra megduplázódnak, és 1,2 milliárd dollárt tesznek majd ki, becsli az IDC a jelenlegi tendenciák alapján. A Red Hat jó eséllyel pályázik ennek a növekedésnek a nagy részére, ugyanis a kereskedelmi Linux-disztribúciók piacának kétharmadát tartja kezében. A cég ezenkívül terjeszkedik a köztes- és virtualizációs szoftverek irányában is, így további több milliárd dolláros piacokon erősíti jelenlétét, a megszokott stratégiával, vagyis az ügyfelek számára a költségek és kockázatok csökkentésének ígéretével. A JasperSoftba és EnterpriseDB-be eszközölt befektetései pedig azt jelzik, hogy a Red Hat az adatbázis-kezelők 20 milliárd dolláros, és az üzleti intelligencia eszközök gyorsan növekvő piacára is be kíván hatolni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.