Szerző: Bizó Dániel

2009. december 23. 12:51

Milyen válság? - kérdi a Red Hat

Töretlenül növeli árbevételét a Red Hat, a világ vezető nyílt forráskódú szoftvereket forgalmazó vállalata. A jelek szerint a válság már rövidtávon a cég malmára hajtja a vizet, mivel az IT üzemeltetési költségeinek jelentős csökkentését ígéri a heterogén és UNIX környezetek felváltásával.

A Red Hat a november 30-án zárt harmadik negyedévében 18 százalékkal növelte árbevételét a tavalyihoz képest, ami nem a válságból történő kilábalás, hiszen a vállalat bevétele a válság alatt sem esett vissza. A növekedést a szoftverelőfizetésekből származó forgalom több mint 21 százalékos erősödése magyarázza, ami ráadásul egy extrém nyereséges üzlet, a bruttó nyereségtartalma több mint 93 százalék.

A Red Hat működése 54 millió dollár készpénzt termelt ki, készpénzállománya pedig az 1 milliárd dollárt közelíti, melyből 619 millió dollárnyit a még nem teljesített szolgáltatások tesznek ki. Egy most lezárt részvényesi csoportos per miatt kifizetett 8,75 milliód dollár miatt csökkent a kimutatott nyereség, a rendkívüli hatásokat kiszűrve azonban ötödével 46,1 millió dollárra nőtt volna az üzemi eredmény, míg az adózott profit többek közt a magasabb adótartalom miatt közel 10 százalékkal olvadt. A cég teljesítménye meggyőzte a befektetőket is, a hírek hatására cég papírjai 7 százalékot erősödtek a tőzsdén kívül.

A kitűnő pénzügyi teljesítménynek köszönhetően a cég folyamatosan fokozni tudja kutatás-fejlesztési erőfeszítéseit, miközben szoftverportfólióját szélesíti, és növelni tudja értékesítési és marketingcsapatainak büdzséjét is az ügyfelek befogása érdekében. A cég szerint sikerének egyik kulcsa, hogy rendkívüli hangsúlyt helyez az ügyfél kiszolgálására, aminek köszönhetően hat év alatt ötödszörre nyerte el a Ziff Davis felmérésében az informatikai vezetők szerint legmegbízhatóbb és legjobb értéket kínáló szoftverbeszállító címét.

A Red Hat hosszabb távú piaci kilátásai kedvezőek. A Linux-alapú operációs rendszerekből befolyó bevételek  2013-ra megduplázódnak, és 1,2 milliárd dollárt tesznek majd ki, becsli az IDC a jelenlegi tendenciák alapján. A Red Hat jó eséllyel pályázik ennek a növekedésnek a nagy részére, ugyanis a kereskedelmi Linux-disztribúciók piacának kétharmadát tartja kezében. A cég ezenkívül terjeszkedik a köztes- és virtualizációs szoftverek irányában is, így további több milliárd dolláros piacokon erősíti jelenlétét, a megszokott stratégiával, vagyis az ügyfelek számára a költségek és kockázatok csökkentésének ígéretével. A JasperSoftba és EnterpriseDB-be eszközölt befektetései pedig azt jelzik, hogy a Red Hat az adatbázis-kezelők 20 milliárd dolláros, és az üzleti intelligencia eszközök gyorsan növekvő piacára is be kíván hatolni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról