Szerző: Tóthfalusi Géza

2009. december 18. 13:33

ASUS UL20: mini CULV a netbookok atyjától

Az Intel a CULV (Consumer Ultra Low Voltage) platform bejelentésekor a vékony és könnyű otthoni noteszgépek piacát célozta meg. Az ASUS UL szériájának tagjai az első ilyen gépek a tajvani gyártótól.

Ha van cég, akinek neve egybeforrt a netbook-kategóriával, akkor az az ASUS, ami nem véletlen: gyakorlatilag ők teremtették meg az olcsó, ultrahordozható gépek piacát az első Eee PC megalkotásával még 2007-ben. Az azóta eltelt idő megmutatta, hogy az embereknek igenis szükségük van a kis méretű, könnyen hordozható számítógépekre, és ezért még a teljesítmény területén is hajlandók kompromisszumokra – de nem bármekkorára.

Ugyan a netbookok népszerűsége vitathatatlan, a vásárlóknak sokszor okoztak csalódást az Intel Atomra épülő kis gépek lomhaságukkal. Többek között ennek is köszönhető a Consumer Ultra Low Voltage (CULV) platform megjelenése, amellyel az Intel igyekezett normál, vagy legalábbis azt megközelítő számítási teljesítményt biztosítani a hordozhatóság megőrzése mellett anélkül, hogy az árakat nagyon feltornászta volna. Ma a piacon sok cégnek van CULV-alapú gépe, amelyek általában a kicsi, vékony és elegáns formatervet követik (ilyen például az Acer Aspire Timeline szériája vagy az MSI X-Slim noteszgépei). Az ASUS termékei között az UL széria képviseli ezt a kategóriát, és közülük is az UL20 a legkisebb modell.

Nem spóroltak

Amíg az \"Eee osztálynál\" kulcsszerephez jut a kedvező ár, az UL20A-n látszik, hogy több pénzt szántak a noteszgép kinézetére. Ennek köszönhetően nagyságrendekkel profibban is néz ki ez a kis notebook, mint bármelyik netbook. Amint kivesszük a dobozából, az első, amit észreveszünk, a szálhúzott alumínium fedőlap. Ami az összerakást illeti, ez elsőosztályú: a gép nem zörög, nem nyikorog, egyedül a monitor túlzottan hajlékony – de ezzel nincs egyedül ebben a kategóriában. Az ezüst fedőlapnak megfelelő szín folytatódik a csuklótámaszon és a billentyűzetet körülvevő kereten is, ezek azonban már nem alumíniumból, hanem műanyagból készültek. A halvány, hullámos minta és fényes lakkbevonat sokat segít abban, hogy ne tűnjön olcsó megoldásnak a fém lecserélése.

\"\"

A kijelző és annak kerete is fényes fekete, a gép alja pedig már a megszokott matt fekete műanyagból készült. A monitor esetében egyébként praktikus szempontokat figyelembe véve hátrány a fényes változat: bár jól néz ki, és a színek is élénkebbek rajta, tükröződése miatt utazás közben sokszor nagyon kényelmetlen a használata. Az UL20A képernyője például szinte olvashatatlan, ha hátunk mögött egy fényesebb ablak van.

Fejtetőre fordítva a gépet láthatóvá válik a bővítésre használható fedőlap, amit három csavar tart zárva. Ha ezt kinyitjuk, akkor egyszerűen elérhetjük a memóriát (két foglalat áll rendelkezésünkre) és a merevlemezt. A tesztelt modell egy 63 Wh-s akkumulátorral érkezett, mely kicsit ki is lóg a gép aljából, némileg megdöntve a billentyűzetet – de legalább az üzemidőre nem panaszkodhattunk.

\"\"

Ami a beviteli eszközöket illeti, a billentyűzet követi az \"új\" trendet, azaz minden gomb különálló egységnek tűnik (az Apple és a Sony valójában régóta alkalmaz ilyen megoldást). Ergonómiai szempontból kifejezetten jól sikerült - az egyes gombok közötti távolság is akkora, hogy kényelmesen lehet rajta gépelni hosszabb ideig is. A viszonylag kevés hely miatt extra gombok nem nagyon kerültek az UL20A-ra: a kijelző alatt jobb oldalon a bekapcsológomb, balra pedig az ExpressGate nevű alternatív Linux-alapú operációs rendszert indító, illetve a különféle energiagazdálkodási profilok között váltó gomb található. Ezeken felül rengeteg billentyű kapott másodlagos funkciót: a kurzormozgató nyilakkal például a médialejátszót irányíthatjuk, a szóköz pedig a különböző energiatakarékossági üzemmódok között vált, ha az Fn billentyűvel együtt nyomjuk le őket.

Érdekes, és noteszgépeken ritkán látott funkció érhető el az Fn gomb és a C billentyű segítségével: a kijelzőt kapcsolhatjuk többféle üzemmódba (Splendid View), amelyet a tévékhez, asztali monitorokhoz hasonlóan különböző fényerő, kontraszt és színtelítettségi értékkel rendelkeznek. A normál üzemmód mellett \"gammakorrigált\", élénk, mozi és lágy mód választható ki.

\"\"

Kevésbé tetszett ellenben a tapipad: ez az ASUS több új gépéhez hasonlóan nincs elkülönítve a csuklótámasztól, csak apró kerek mélyedések jelzik az érintésérzékeny felületet. A gombokat egy műanyag modul helyettesíti, mely ugyan jól néz ki, viszont túl nehéz benyomni. Maga a tapipad természetesen több ujjat is képes egyszerre érzékelni, ezzel akár a Windows 7 multitouch képességeit is kihasználhatjuk.

Több mint elég

Elég csak bekapcsolni az UL20A-t, hogy kiderüljön: ez már nem a netbook-kategória. A mi tesztgépünkben egy 1,3 GHz-es SU7300-as Core 2 Duo processzor dolgozott 3 GB memória, Intel GS45 lapkakészlet és egy 320 GB-os merevlemez mellett. Mindezzel érzésre legalább kétszer gyorsabb volt, mint bármelyik 1,66 GHz-es N280-as Atom processzort használó netbook, ráadásul a GMA 4500M HD grafikus kártyának köszönhetően szinte processzorterhelés nélkül képes a h.264 tömörítésű mkv fájlokat is dekódolni. Ez azt jelenti, hogy a 1080p-s filmek lejátszása sem okoz neki problémát.

A 12,1 hüvelykes LED-es háttérvilágítású kijelző felbontása 1366×768 pixel. Vízszintes látószöge egész jó, két ember különösebb minőségromlás nélkül nézheti egyszerre, de függőlegesen már nem ilyen jó a helyzet: elég csak 15-20 fokban megdönteni a kijelzőt, és máris változni fognak a színek.

Normál felhasználás, filmnézés, netezés alatt nincs probléma tehát az U20A-val – de mi a helyzet akkor, ha játszani akarunk? Nos, semmi különös: az Intel GMA 4500M HD továbbra sem tartozik a komoly 3D-s gyorsítók közé, így ne is gondoljunk arra, hogy ezen a noteszgépen játszunk majd a Modern Warfare 2-vel. World of Warcraftra, netes Flash-játékokra és pár éves FPS-hentelésre viszont megteszi.

\"\"

A kis méretek hatása látszik a csatlakozási lehetőségeken is: 3 USB port, egy kártyaolvasó, egy Ethernet és egy D-Sub került a gépre (a fülhallgató-kimenet és a mikrofon-bemenet mellett). Bővítési lehetőség gyakorlatilag nincs, sem ExpressCard, sem PCMCIA foglalat nem áll rendelkezésre.

Gyorsított kapu

Az ASUS egyre több alaplapján, noteszgépén találkozhatunk az Express Gate-tel. Ez tulajdonképpen egy alternatív operációs rendszer, amelyet egy külön bekapcsológombbal indíthatunk el, és legfontosabb előnye hogy pár másodperc alatt üzemkész. Eredetileg arra találták ki, hogy könnyen, gyorsan elérjük vele az internetet, ne kelljen megvárni a Windows elindulását, és bár a Windows 7 sokat javított ezen a területen, a EG még mindig sokkal gyorsabb: a bekapcsológomb megnyomása után az ASUS igéretének megfelelően 8 másodperccel már az Express Gate kezelőfelületén találjuk magunkat, ahonnan elérhetjük az internetet és a számítógép többi részét is. A Splashtop böngésző mellett van Skype, egy több más szolgáltatással kompatibilis chatkliens, zenelejátszó és képnézegető is. A funkcionalitás elég alap, de az eredeti célnak tökéletesen megfelel: ha gyorsan ellenőrizni akarunk valamit az interneten, könnyen megtehetjük, nem kell végigvárnunk a teljes operációs rendszer elindulását.

Ha egy munkanapot 8 órásnak veszünk, akkor azt kell mondanunk, hogy az UL20A majdnem alkalmas arra, hogy egy egész napot végigdolgozzunk vele. Attól függően, hogy milyen beállításokkal és milyen programokkal használjuk a gépek, 6-7 órás üzemidőt könnyedén elérhetünk, és ha olyan filmlejátszó-szoftverünk van, ami képes a GMA 4500M HD képességeinek kihasználására, akkor hasonló ideig játszhatunk le filmeket is.

Az alacsony energiafogyasztás másik jó hatása, hogy a gép szinte alig melegszik, és szerencsére sem a csuklótámasz, sem az alsó rész nem lesz kellemetlenül forró, viszont hűtési rendszere hallhatóan zúg, szinte sosem kapcsol ki. A jó hordozhatóságot egyébként nemcsak a hosszú üzemidő, hanem a kis méretek (295×210×26 mm) és a viszonylag kis tömeg (1539 gramm) is szolgálja.

Összefoglalás

Határozottan fejlődik az ASUS noteszgépekért felelős részlege: az UL20A a jobb olcsó ultrahordozható gépek közé tartozik - ha ennél érezhetően jobb gépre vágyunk, akkor valószínűleg már két-háromszor magasabb árat kell fizetnünk érte. A tesztelt konfiguráció itthon 170-180 ezer forint körül kapható, és bár jóval kevesebb pénzért kaphatunk netbookot, sőt, \"normál\" méretű noteszgépet is, ezek egyike sem összehasonlítható vele: az előbbi sokkal lassabb, az utóbbi pedig nem ilyen jól hordozható. Ugyanakkor nincs vetélytárs nélkül: ha csak az itthon könnyen elérhető gépeket nézzük, akkor is találhatunk például az MSI vagy az Acer kínálatában közel ugyanilyen jó konfigurációkat, még olcsóbban is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról