Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 17. 14:13

Zöld utat kapott az Oracle

Az eWeek és a New York Post belsős forrásokra hivatkozva egyaránt azt írja, az Európai Bizottság végül feltétel nélkül jóvá fogja hagyni az Oracle számára a Sun bekebelezését, miután elégedett volt a múlt hétvégi zárt ajtós meghallgatásokon elhangzottakkal. A MySQL sorsát féltők továbbra is aggódnak.

Neelie Kroes versenyügyi főbiztos a következő hetek során írja meg hivatalos állásfoglalását, amelyet az EU tagországok képviselőinek is megküld, majd várhatóan január közepén bejelentik a döntést. Az Európai Bizottságnak január 27-ig kell döntést hoznia az összeolvadásról. Az eWeek forrása úgy tudja, Neelie Kroes hivatala a rendelkezésére álló összes időt fel kívánja használni, mielőtt kihirdeti végleges döntését.

A múlt hét csütörtökjén és péntekjén zajló meghallgatások után az informális egyeztetések a hét végén is zajlottak a Bizottság és az Oracle jogi csapatai között, miután maga a meghallgatás igen éles, szinte már ellenséges hangnemben zajlott le. Brüsszelt alighanem az Oracle hétfői nyilatkozata győzte meg végül, amelyben jogi kötelezettségeket vállalt a MySQL sorsával kapcsolatban.

A szoftveróriás többek között ígéretet tett arra, hogy hogy továbbra is megmarad nyílt forrású, GPL alatt licencelt szoftverként a MySQL és elérhetők lesznek a különféle adattároló motorok (storage engine) kapcsolódását lehetővé tevő interfészek is. A vállalat emellett ígéretet tett arra is, hogy a következő években rendre több pénzt fordít majd a MySQL fejlesztésére annál a 24 millió dollárnál, amennyit a Sun Microsystems erre költött a legutolsó évben. Az Oracle vállalata azt is, hogy a MySQL felhasználóiból létrehoz egy tanácsadó testületet, amely a közösség visszajelzéseit hivatott eljuttatni a szoftver fejlesztési irányaival kapcsolatban. A szoftver dokumentációját is folyamatosan karban tartja és ingyen elérhetővé teszi a cég.

Michael \"Monty\" Widenius, a MySQL társalapítója és egykori vezető fejlesztője blogjában ugyanakkor azt állítja, az Oracle a vállalásait nem nyújtotta be hivatalosan a Bizottsághoz, mindössze egy sajtóközleményt adott ki, ami jogilag nem kötelezi őt semmire.

Másfelől - írja Widenius - az Oracle csupán üres ígéreteket tett. A cég ugyan vállalta, nem tesz közzé kereskedelmi licences verziót anélkül hogy ne lenne GPL-es, nyílt, közösségi változat is, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a két verzió azonos lenne - írja Widenius, aki szerint ez gyakorlatilag annak a bejelentése, hogy a kereskedelmi licenccel terjesztett MySQL Enterprise Edition zárt kódot is tartalmazhat, és a fejlesztése akár teljesen külön is válhat a közösségi verziótól. A Widenius által felvázolt jövőkép szerint az Oracle csak a kereskedelmi Enterprise verzió fejlesztésére koncentrálna.

A MySQL sorsát féltő Widenius szerint az Oracle továbbra sem tudta bizonyítani, hogy jó gazdája lenne a nyílt forrású adatbázisnak, nem lehet megbízni benne és minden eszközzel tovább kell folytatni a harcot az akvizíció feltétel nélküli jóváhagyása ellen, hogy a MySQL továbbra is szabad maradhasson.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról