Szerző: Szabó-Kállay Anna

2009. december 16. 09:50

Mit szeretnének a nők karácsonyra?

Egy nőnek nem szabad olyat adni, aminek használati utasítása van? Tévedés! Összeszedtünk pár elektronikai cikket, illetve ide kapcsolódó terméket, ami mosolyt varázsol egy nő arcára karácsonykor.

Az előző cikkem arról szólt, milyen karácsonyi ajándékkal lehet egy nőt őrületbe kergetni. Úgy teljes a kép, ha azt is összeszedem, mi az, amivel viszont valóban örömet lehet nekik (nekünk) szerezni. Van jópár ilyen dolog, jó ötlet például a megfelelően kiválasztott parfüm vagy stílusos ékszer, illetve azok, amiket egy kommentelő lány felsorolt a cikkhez kapcsolódó hozzászólásokban: \"wellness-hétvége, masszázs, utazás, valami, ami élményt, emléket ad.\"

Én azért próbáltam a számítástechnikánál és ahhoz kapcsolódó dolgoknál maradni. Muszáj rácáfolnom egy másik hozzászólásra, miszerint \"nőknek nem érdemes olyasmit ajándékozni, aminek használati utasítása van\". Igyekeztem nemcsak a saját ízlésemre hagyatkozni, hanem a környezetemben élő lányok, barátnők véleményét és beépíteni a körképbe, akik nem annyira \"kockák\" mint én.

Tízezer forint alatt

Ebbe a kategóriába a kiegészítők férnek bele, például a pendrive-ok, mobiltelefon-tokok, illetve notebook-tartók (sleeve). Utóbbi nem egyenlő a laptoptáskával, inkább egy mappához hasonlítható, és arra jó, hogy védje a gépet, ha az ember (lánya) a kezében vagy egy nagyobb táskában, több holmi között viszi magával. Igaz, laptoptáskából is van tízezer forint alatti darab, de ha igazán jó minőséget is külsőt akarunk, annak megkérik az árát. Ezekkel a kiegészítőkkel úgy vannak a modern nők, mint a cipőkkel vagy a kézi- és válltáskákkal: mindig jól jön még egy belőle, színesíti a megjelenést, és segít az adott napi hangulatnak megfelelően öltözködni, ami nagy kihívás nálunk minden reggel.

Mind a mobiltartókból, mind a laptop sleeve-ekből hatalmas a választék, elég szétnézni a neten vagy egy nagyobb elektronikai boltban. A legtöbb nő számára olyan az ideális megoldás, ami nem túl csicsás, nem túl feltűnő, mégis van benne valami plusz, ráadásul nem piszkolódik könnyen. A fentiek alól kivételek a a pink szín rajongói: nekik lehet valami nagyon feltűnően csajos darabot választani. Az én egyik személyes kedvencem például a Golla Twain black Laptop Sleeve.

\"\"

Mobiltelefon-tokok közül már nehéz lenne példát kiragadni, hiszen ez mindig modellfüggő, de a fenti állítások erre a kategóriára is igazak. A hazai iPhone-os kínálatot körbejártam a saját kütyüblogomban, és összeszedtem a kedvenceimet. A négyszámjegyű keretbe egy kedves notebook skin is beleférhet, amivel fel lehet dobni az esetleg már megunt notebook külsejét, ilyesmiből is rengeteg közül választhatunk. Hasznos ajándék lehet még egy laptoppárna is egy olyan nőnek, aki gyakran dől le a kanapéra vagy a babzsákra a géppel. Vannak, akik negatívan állnak hozzá, nekem mindenesetre praktikusnak tűnik, valószínűleg be is szerzek egyet hamarosan.

Ötvenezer forint alatt

Ekkora keretből már választhatunk például egy mobiltelefont vagy hordozható médialejátszót, mindkettőből vannak kifejezetten nőies darabok. Az MP3- és MP4-lejátszók esetén a külső mellett az egyéb igényekre is érdemes odafigyelni, például, ha nem akarunk külön fülest venni mellé, akkor célszerű azt is megfigyelni előzetesen, milyen fülhallgatót használ szívesen az illető. Én például valamiért irtózom a fontópiás (köznapi nevén: agyba dugós) fülhallgatóktól, mások viszont, főleg az audiofilek pont az ilyesmit részesítik előnyben.

Az Apple termékei - ahogyan az egyik kommentelő is említette az előző cikknél - általában bejönnek a lányoknak, de a cég MP3-lejátszóinál probléma forrása lehet, hogy csak iTunes-szal lehet rájuk zenét tölteni. Nem akarom azt állítani, hogy a lányok túl bénák lennének a zeneprogram használatához - hallottam már férfit is agresszíven kikelni magából az iTunes deviáns viselkedése miatt. Ha már ott tartunk, hogy zenét töltünk a médialejátszóra: kedves dolog, ha az ajándékra előre feltesszük az illető kedvenc zenéit. Megint nem azért javasolok ilyesmit, mert a megajándékozott nem boldogulna vele, hanem mert egy kedves gesztus. Egy kifejezetten a Kedvesnek létrehozott külön playlist a karácsonyi MP3-lejátszón például újraértelmezi a 80-as, 90-es években népszerű válogatáskazetta fogalmát.

\"\"

SONY NWZ-E443F R - egy nőies lejátszó

Mobiltelefonoknál fontos lehet a márkahűség és a megszokás - ennek okait az előző cikkben kifejtettem. Kártyafüggetlen kategóriában néztem az árakat, nem szeretnék ugyanis senkit rábeszélni hűségnyilatkozatra vagy szolgáltató-függésre a karácsony jegyében. Kártyafüggetlenül is számos nőies (vagy annak mondott) telefon kapható ötvenezer forint alatt, próbáltam ezeket összeszedni egy szubjektív válogatásban, és most a specifikációkra nem voltam tekintettel, csak a külsőre. Ha a nagy gyártók kínálatát nézzük, a Sony Ericssontól ott van például a W380i, aminek a lila verziója kifejezetten nőies, a T700 is remekül mutat a bordó-fekete kombinációkban, de a visszafogott szürke kedvelői is elégedettek lehetnek a fémszínű kiadással.

Épphogy az ötvenes határnál, de ott van a friss Jalou is a mezőnyben (nem a Dolce & Gabbana kiadás, hanem a sima). A háromféle színben kapható, fémes külsejű T707-es kagylómodellel is a nőket célozták, ezért is reklámozták Maria Sharapovával a telefont. Érdekes módon a Nokia kínálatában mostanában nem nagyon látni olyan kifejezetten nőies telefonokat, mint amilyen például a L\'Amour kollekció volt annak idején. Nekem nagy kedvencem a 6500 classic, igaz, ez nem új. A frissebb Nokiák közül jóindulattal nőiesnek mondható például a szerény 2720 fold vagy a 6600i slide az ötvenezer alatti kategóriában.

Ha az LG-t nézzük, a Cookie jöhet szóba, illetve a KF510, aminek a bordó-fekete kiadása rabul ejtette a szívemet, de 3G híján kénytelen voltam lemondani róla. A Samsungtól a friss modellek között a Corby-ra mondják hogy nőies, illetve az S5050-re, ami szintén pont az ötvenezres határon mozog, ahogyan az L310 is, ami ugyan tavalyi modell, de itt a helye a felsorolásban, ugyanis az egyik legízlésesebben kivitelezett női mobil, amit valaha láttam. A Motorolánál sincs sok újdonság idén a női modellek terén, választhatjuk a Motojewelt, a régebbi U9-es kavicsmobilt, vagy a RAZR2 V8-at, ami ugyan nem kifejezetten csajos, mégis sok lánynak bejön.

\"\"

A három személyes kedvencem

Digitális fényképezőgépek esetében is van pár extra kritérium. A legolcsóbb, 10-20 ezres modellek kedves, aranyos kis csecsebecséknek tűnhetnek ugyan, de a buszos városnézés közben gyorsan elkattintott képek biztosan életlenek lesznek. A \"digitális képstabilizátor\" megtévesztő lehet, ez legtöbbször csak szoftveres majdnem-korrekciót takar, az igazi segítség az optikai képstabilizátor, ez viszont még csak a középkategóriás, vagy ennél drágább gépek sajátja. Nem kell megijedni, egy ilyen fotómasina is lehet nőies, egy kiragadott példa a még mindig 50 ezer forint alatti Panasonic Lumix DMC-FS62, ami a rázkódásvédelem mellett intelligens automata módban érzékeli a környezet tulajdonságait és magától beállítja a szükséges opciókat, vagy ott az arcfelismerő funkció, amely segít a \"célzásban\" is. Ja, és ha nem mondtam volna, csillogó, több színből választható borítása miatt (is) női kézbe termett!

Százezer forint alatt

A száz- és ötvenezer forint közötti kategóriába is elfér egy-két telefon, például a Nokia E75, ami létezik bordóban is. A színtől persze még nem lesz nőies egy mobil, de egy üzletasszonynak jól jöhet. Ilyen áron egy LG GT505-re is szert tehetünk, egy rózsaszínnel nőiesített modellre, amibe még navigáció is került. Az LG-től még a kecses, átlátszó billentyűs Crystal is szóba jöhet itt. Ha úgy érezzük, az asszony készen áll az Android használatára, próbálkozhatunk egy HTC Tattoo-val is, amihez lehet egyedi borítást is készíttetni.

Amennyiben szívünk választottja egy fokkal feljebb áll a \"számítástechnikai evolúció\" létráján, megpróbálkozhatunk egy netbookkal is. Nagyon fontos, hogy jól válasszunk, a megszokás - ahogy a mobilok esetében - itt is nagy úr: egy Windows-hoz szokott hölgy például valószínűleg furcsállva szemlélné a linuxos felületet. Az sem mindegy, milyen célra választjuk neki a mininoteszt. Ha sokat utazik és szívesen néz filmeket, tökéletes megoldás egy netbook, azonban ne legyünk olcsójánosok: az Eee PC 7 hüvelykes képernyőcskéje ehhez a legtöbb esetben kevés. Azonban például egy MSI Wind U100 vagy egy Dell Inspiron Mini 10 hüvelykes kijelzője már ehhez is tökéletes, a Windows XP pedig ismerős terep lesz. Mégis, mindkét gépecske elfér egy közepes női táskában, aki pedig igazán nagyvonalú, laptop sleeve-et is vesz hozzá.

Határ a csillagos ég

Ennél az árnál már mindenképpen javaslom az előzetes egyeztetést. Szép dolog a meglepetés, de még szebb dolog, ha az ilyen értékű ajándék valóban tartósan is megdobogtatja az ajándékozott szívét. Beszéljünk először a notebookokról. Ha megbizonyosodtunk arról, hogy kedvesünk ismeri és használja is a számítógépet, például a miénket, valamint vannak is olyan elfoglaltságai, amikhez valóban gyakran használna is egy laptopot, akkor esélyes, hogy valóban hosszú távú, praktikus ajándékot találhatunk neki. Az szinte biztos, hogy hölgyek a lehető legkevésbé választják a \"desktop replacement\", 17 hüvelykes, vagy akár nagyobb erőgépeket.

Leginkább a 13-14 hüvelyk környéki kijelzővel rendelkező modelleket tudjuk ajánlani, itt nem kevés olyat találunk, amely a szükséges belbecs - erős processzor, elegendő memória, esetleg HD filmek megnézéséhez ATI vagy NVIDIA grafikus vezérlő - mellett nőiesebb egy átlagos, szürke vagy fekete üzleti típusnál, és még hordozni sem kényelmetlen. A Dell Studio XPS 13 sorozatának, vagy a Sony VAIO CS modelljeinek belső \"motorjára\" biztosan nem lesz panasz, és a kinézet sem férfias, ilyennel a nőnemű élőlények is szívesen mutatkoznak.

\"\"

Ide is elfér még néhány mobiltelefon, amik nem fértek bele az olcsóbb kategóriákba, például az új Chocolate, de ha följebb megyünk az árban, ott vannak az olyan luxustelefonok, mint a Nokia 8800 Gold Arte vagy a Motorola Aura, ahol nem a tudást, hanem a fílinget kell megfizetni. Biztosan vannak nők, akiknek ez számít, engem ennyire mélyen nem fog meg a külső.

Gyermeklelkűeknek

Persze a lista végtelen, ám így a végén muszáj megemlítenem egy olyan a \"játékot\", amire több Harry Potter-rajongó barátnőm is rákattant, és kiugranának a bőrükből, ha ezt találnák a fa alatt. Egy varázspálcának álcázott univerzális távirányítóról van szó, amibe mozgásérzékelőt építettek, ennek köszönhetően úgy irányíthatjuk vele a tévét, hogy hadonászunk vele.

\"\"

Felfelé vagy lefelé suhintva lehet vele a csatornák között léptetni, a hangerő szabályozásához pedig körkörös mozdulatot kell vele leírni. Tizenhárom trükköt lehet \"megtanítani\" neki összesen, és ötven angol fontért lehet megrendelni. Több barátnőm eskü alatt állította, hogy szeretne egy ilyet.

Általános tanácsok

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni: az mindenképpen fontos, hogy a választott ajándék illeszkedjen a hölgy stílusához, különben annyit ér az egész, mint egy GOTO 10 a harmadik sorban. Ehhez - ahogy már korábban is említettem - segítséget lehet kérni egy eladótól (lehetőleg nőtől), egy nőnemű baráttól, esetleg akár az illető hölgy barátnőjétől is - már ha bízunk benne annyira, hogy tud titkot tartani, legalább karácsonyig. A figyelmesség mindenek felett - az tehát plusz pontot ér, ha egy férfi kiszúrja, mi az, ami elromlott, és szükség lenne valami újra. Szintén érdemes figyelni az apró női utalásokra - szeretjük ezeket elkezdeni szórni, már novemberben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról