Szerző: Koi Tamás

2009. december 15. 15:25

Vékony noteszgépekbe kínál merevlemezt a Seagate

Szupervékony merevlemezeket készít vékony és könnyű noteszgépek számára a Segate. A világ elsőszámú HDD-gyártója leginkább az 1,8 hüvelykes merevlemezek alternatívájaként tekint a 2,5 hüvelykes, vékony adattárolókra.

A vékony és könnyű noteszgépek gyártói számára korábban komoly dilemmát okozott, hogy a különböző komponensek méretéből adódóan a számítógép vastagságát nem tudták bizonyos szintnél lejjebb szorítani. Ezt a helyzetet oldhatja fel részben az egyelőre két tagból Seagate Momentus Thin termékcsalád, melyet kifejezetten a karcsú hordozható számítógépek igényei szerint fejlesztett a gyártó.

A 2,5 hüvelykes Momentus Thin merevlemezek különlegessége, hogy jóval vékonyabbak hagyományos társaiknál, vastagságuk mindössze 7 milliméter, szemben az átlagos 2,5 hüvelykes HDD-k 9,5 milliméteres szabvány méretével. A Seagate szerint a vékonyabb felépítés nem jelenti sem azt, hogy merevlemez sérülékenyebb, sem pedig azt, hogy lassabb lenne a többinél, ráadásul a gyártó az olcsóbb előállítási költségek miatt alacsonyabb bekerülési árat is ígér a komponensre.

A Serial ATA II csatolóinterfésszel ellátott vékony merevlemezek két kapacitással, 160 és 250 gigabájtos méretben érkeznek, mindkét típusban egy lemeztányér található, melyet egy 5400 fordulat/percen üzemelő motor hajt meg. A Momentus Thin HDD-k nagyjából ugyanannyit fogyasztanak, mint társaik, illetve ugyanolyan nehezek is (tömegük körülbelül 92 gramm), vagyis lényegében csak a vékonyabb felépítés miatt jelenthetnek kedvezőbb választást mobil felhasználásra.

A Seagate ennek megfelelően nem is elsősorban az SSD-k, hanem az 1,8 hüvelykes merevlemezekre kínálja alternatívaként a Momentus Thin HDD-ket, igaz az 1,8 hüvelykes méretkategóriájú adattárolók mind méretüket, mind tömegüket tekintve jóval kisebbek a 2,5 hüvelykes példányoknál (ezzel együtt a teljesítményük is szerényebb).

A merevlemezgyártó december elején jelentette be, hogy Pulsar nevű termékcsaládjával belép az SSD-piacra, jóllehet a cég kizárólag a szervergyártók számára szállítja a flashmemóriás háttértárakat, kiskereskedelmi forgalomba nem kerülnek az SSD-k. A Momentus Thin merevlemezek szállítása várhatóan 2010 elején indulhat meg, először az OEM-partnerek részére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról